Начало >Добруджа >Култура

25 години проект "Хартията" в галерията в Добрич (ВИДЕО)

05.11.2020 г. 11:12:22 ч.
/
 25 години проект "Хартията"  в  галерията в Добрич (ВИДЕО)
 Художествената галерия в Добрич ще отбележи с юбилейна изложба  25-ата годишнина от Проект „Хартията“, разказва директорът на ХГ Недко Недков. От месец април 2020 г. на страницата на Галерията във Фейсбук чрез текст и снимки се  върнахме към началото, от преживяването „Хартията“ през годините.

От днес  Художествена галерия – Добрич представя ретроспективна изложба, в която са показани творби от фонда. Тя е своеобразно продължение на постоянната експозиция в Зала 7, като обогатява представите за пластичните качества на хартията и за неограничените възможности, които материалът дава за въображението на творците. В експозицията ще можете да видите и творби, участвали в проекта „Прегради /и ограничения/“.

В продължение на десетилетия галерията активно инициира и организира международни пленери и изложби, посветени на темата „Хартията“, в които са участвали художници от 17 страни – България, Румъния, Испания, Финландия, Турция, Франция, Швейцария, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Словения, Канада, Хърватия, Португалия, Гърция, Япония, Беларус, Молдова.
Художествена галерия – Добрич разработва и много тематични образователни програми, свързани с хартията. В „Зелената програма“ деца и младежи се учат на уважение към природата и създават творби от рециклирани материали. „Истории от хартия“ запознава учениците с историята на хартията и многобройните й превъплъщения. В „Работилница за въображение“ те леят ръчна хартия и от листите правят малки книжки, в които разказват своите истории.

През 2020 г. галерията организира и онлайн проект „Прегради /и ограничения/“, който акцентира върху способността на хартията да прегражда. През дългогодишната й история, освен за съхраняване на писмената памет, хартията е използвана по далеч по-разнообразни начини, заради изобилието на качества и възможности.
Един успешен видеопроект „Как да се направим на разбирачи“ или  Смешки в ГАЛЕРИЯТА показва по нов атрактивен начин добричката изложбена палата. Проектът е по идея на Полина Недкова, млада актриса  и дъщеря на директора. Социалните мрежи са много по-близки до младите, затова тази разходка с гид из галерията има успех. Още в първите дни след качването на видеото  има на 15 хиляди гледания.

Репортаж на Севдалина Сарандева  и  Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Дамско трио с бразилска вокалистка ще открие втората вечер на „September Sun“
Дамско трио с бразилска вокалистка ще открие втората вечер на „September Sun“
Световноизвестният Иван Янъков ще дирижира днес Български камерен оркестър – Добрич
Световноизвестният Иван Янъков ще дирижира днес Български камерен оркестър – Добрич
Спектакълът  "Дуенде - Земята Майка" ще гостува в Добрич на 19 май (ВИДЕО)
Спектакълът "Дуенде - Земята Майка" ще гостува в Добрич на 19 май (ВИДЕО)
Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора (АУДИО)
Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора (АУДИО)



Яндекс.Метрика