Начало >Добруджа >Общество

27 януари – Денят на Освобождението на Добрич

27.01.2018 г. 07:53:40 ч.
/
27 януари – Денят на Освобождението на Добрич
Днес се навършват 140 години от освобождението на Добрич от Османско владичество. През януари 1878 г. Долнодунавският отряд на генерал Аполон Ернестович Цимерман получава заповед да прекъсне връзката между Варна, Шумен и Разград и да се присъедини към войските на ген. Делингсхаузен, които настъпват към Бургас. В средата на януари руските войски водят боеве край Хаджиоглу Пазарджик с редовни части на турската армия. В града е разположена 15-хилядна войска от египетския корпус на принц Хасан с 42 оръдия и 2-хилядна башибозушка орда. След успешните за русите боеве около града, турците запалват няколко сгради /сред които и една от църквите/, кладат огньове и се изтеглят в посока Варна. На 27 януари Радостното мирно население посреща своите освободители.

С военноисторическа реконструкция и поднасяне на цветя Община Добрич ще отбележи 140 години от Освобождението на Добрич.
На 27 януари от 10.00 ч. Община Добрич кани обществеността да участва в поклонението и полагането на цветя на Паметника на победата (паметник на ген.-лейтенант Цимерман).
Паметникът е издигнат през 1979 г. Той е един от общо 12-те монумента в България, построени по инициатива на руския император, който след приключването на последната руско-турска война разпорежда на военния министър на Русия, на местата, където са станали най-кръвопролитните сражения, да се поставят еднакви паметници. Проектът им е дело на арх. Вокар, а издигането им – на руските инженерни войски. Монументите имат пирамидална форма, високи са около 11 метра и са изработени от камък, с мраморна украса /кръст, вензел и паметна плоча/ на лицевата страна. Издържани са в стила на типичните за тогавашна Русия мемориални военни паметници.
Надписът на паметника при Добрич съобщава, че е издигнат по време на управлението на император Александър ІІ в памет на воините, загинали за освобождението на града. Той съдържа също така имената на командващия Долнодунавския отряд ген.-лейтенант Аполон Ернестович Цимерман и на руските части, участвали в боевете за Добрич: Московски, Бутирски, Бородински, Рязански, Тарутински, Рижски, Белевски и Тулски пехотни полкове, Кинбурски и Белоруски хусарски (конни) полкове и 15-, 16-, 17- и 18-и казашки ескадрони.
Военноисторическата реконструкция ще започне от 11.30 ч. от началото на пешеходната зона (Стара къща). На живо ще бъдат реализирани най-съществените моменти от влизането на руските войски в някогашния Хаджиоглу Пазарджик. Възстановката ще бъде осъществена от НД „Традиция“ – РК „46-и пехотен Добрички полк“. В нея ще участват още РК – Панагюрище, Велики Преслав, Априлци-Троян, Варна, Силистра, Шумен, Клуб „Миноносеца „Дръзки“ – Варна.
Повторението на най-важните исторически събития очакваме да предизвика интереса на гражданите на Добрич чрез използването на културни, образователни и емоционални ефекти, както за публиката, така и за участниците.
Община Добрич призовавагражданите през целия ден да поставят цветя на паметниците, свързани с освобождението на Добрич през 1878 година - Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков,  Ф. М. Достоевски,  Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и на офицерите Петър Усяткин от 18-ти Донски казашки полк, Цезар Пташковски от 66-ти пехотен Московски полк и Герасим Кузмински от 65-ти пехотен морски полк (до костницата на руските воини). 
Организатор на събитията е Община град Добрич.
 
Има организиран транспорт, който тръгва за Паметника на победата от Общински младежки център „Захари Стоянов“ в 9.30 часа. 
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика