450 000 лв. са събрани досега в кампанията „Великден за всеки”

12.04.2017 г. 13:12:01 ч.
/ ИА Добруджа
450 000 лв. са събрани досега в кампанията „Великден за всеки”
Първите дарени храни, освободени от ДДС, ще зарадват пенсионерите и хората с увреждания в Бусманци. Това стана благодарение на кампанията "Великден за всеки". Кампанията стана причина 43-то Народно събрание да приеме промени в Закона за ДДС, с които стана възможно отпадането на този данък върху дарените храни. Омбудсманът Мая Манолова определи случващото се като "голяма победа на доброто".
Събитието е част от тазгодишната кампания, организирана от институцията на омбудсмана "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо". Набраните до този момент средства са близо 450 хиляди лева.
С отпадането на ДДС върху дарените храни ще бъде прекратена практиката храните да се унищожават вместо да се даряват. По данни на Българска хранителна банка у нас ежегодно се унищожават около 670 хиляди тона хранителни продукти. До този момент Българска хранителна банка, чийто изпълнителен директор е Цанка Миланова, е единственият оператор за храни.
Омбудсманът Мая Манолова благодари най-вече на бившия финансов министър Владислав Горанов, без чиято подкрепа отпадането на ДДС върху дарените храни не би било възможно. Тя отправи благодарност и към бившия министър на земеделието и храните Десислава Танева. Служебните министри на социалното, земеделското и финансовото министерство пък приели подзаконовата нормативна рамка, с която се разписва самият процес на даряване на хранителни продукти.
Манолова коментира, че със законовите промени, направени от 43-то НС, тази кощунствена практика да се унищожават храни вместо да се даряват, ще бъде прекратена.
"Досега и за бизнеса, и за търговците бе по-изгодно да унищожат една храна, отколкото да я дарят и тя да стигне до трапезата на гладните", заяви Манолова. Благодарение и на това, че Българската хранителна банка се регистрира като оператор на храни и получават правото да боравят с дарени храни, даряването на храни ще се превърне в процес.
Мая Манолова заяви, че сега производителите и търговците имат стимул през цялата година да даряват и то разнообразни храни за нуждаещите се хора в България. По думите й, освен традиционното брашно, макарони, олио, ориз вече има и зеленчуци, млека, сирене, масло и достатъчно разнообразни продукти, които да стигнат до трапезата на хората, които имат нужда от тях.
"Ние сме на територията на хранителната банка и без госпожа Цанка Миланова мисля, че е ясно това нямаше как да се случи", заяви Манолова.
В логистичния склад на Българската хранителна банка - стоково тържище "Слатина - Булгарплод" към момента са събрани 18 тона храни на стойност около 90 хиляди лева, освободени от ДДС.
Изпълнителният директор Цанка Миланова заяви, че храната с кратък срок на годност е професионалната експертиза на хранителната банка.
"Затова ни има и правим възможното тя да достига до все повече нуждаещи се хора. На първо място е грижата ни към храната", заяви Миланова. Тя изрази надежда още от тази година да удвоят количеството на храната, която ежегодно спасяват. Миланова отбеляза, че само за последните два дни храни са дарили 30 български фирми.
Столична община пък подпомага кампанията с логистика и транспорт и организацията с пенсионерските клубове. С дарение допринесе и заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов.
Сред първите дарители са Обединена млечна компания, Лактима, Тандем, българската верига СБА и други.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни
В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни
Затопляне на отношенията: Ердоган се срещна с Мицотакис в Анкара
Затопляне на отношенията: Ердоган се срещна с Мицотакис в Анкара
ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на НС утре
ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на НС утре
Димитър Радев: България няма да успее да изпълни критериите за влизане в еврозоната до юни
Димитър Радев: България няма да успее да изпълни критериите за влизане в еврозоната до юни



Яндекс.Метрика