Начало >Добруджа >Общество

5,9 % безработица отчита БТ-Добрич в края на 2020 (ВИДЕО)

26.01.2021 г. 13:14:43 ч.
/
5,9 % безработица отчита БТ-Добрич в края на 2020 (ВИДЕО)
Една напрегната и  динамична  година с много промени и предизвикателства, изпрати  Бюрото по труда в Добрич, казва в интервю за радио „Добруджа“ директорът Северина Савова.  По думите и приоритетно е било  запазване то на работните места, помощ в подкрепа на бизнеса, работещите и безработните лица, с цел подпомагането им през трудните месеци на ковид-кризата. „Въведеното извънредно положение и последвалите го противоепидемиологични мерки доведе до необходимостта бързо да се създаде организация на работа на ДБТ, осигуряваща безопасното и непрекъснато обслужване на нашите клиенти, така че те да продължават да ползват нашите услуги“, посочва Савова.  Нивото на безработица в края на миналата година е 5,9 % за четирите  общини, които обслужват. Най-висок процент безработни отчитат в община Крушари -15,5%, следва  община Балчик  с 7,7, община Добричка с 6,2 и най-н иска безработица традиционно  се запазва в областния град 5,2%.

 Не се наблюдават драстични промени на пазара на труда от началото на 2021 год, информира още директорът на БТ-Добрич. В края на годината  е приключило действието на Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда”. Очакваме да стартира наемането на младежи по НП „Старт на кариерата” и утвърждаването на Националния план за действие 2021г.


Продължава изпълнението на мярката 60/40 за запазване на заетостта, 80/20 в подкрепа за най-засегнатите сектори ”Туризъм”, ”Хотелиерство и ресторантьорство” и „Транспорт”, с цел запазване заетостта на своите служители, проект ”Запази ме” за подкрепа на работниците от затворените бизнеси, които ще могат да получат компенсации в размер на 75% от осигурителния доход. Продължава мярката „Заетост за теб”, с която работодателите разкриват нови работни места, наемат безработни лица и получават средства за възнаграждение в размер на МРЗ. Продължава изпълнението и на проект ”Родители в заетост”.
 
Репортаж на  Севдалина Сарандева и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Второ издание на "Хоро на мегдана" ще се проведе в Добрич днес
Второ издание на "Хоро на мегдана" ще се проведе в Добрич днес
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Празничен поздрав от Живко Желязков –временно  изпълняващ длъжността областен управител на Област Добрич
Празничен поздрав от Живко Желязков –временно изпълняващ длъжността областен управител на Област Добрич
Йордан Йорданов: Нека християнските добродетели изпълват дните ни и ни правят по-добри! (ВИДЕО)
Йордан Йорданов: Нека християнските добродетели изпълват дните ни и ни правят по-добри! (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика