Акад. Георги Марков: Да превърнем построяването на паметник на ген. Иван Колев в национална кауза!

05.08.2015 г. 12:33:07 ч.
/
Акад. Георги Марков: Да превърнем построяването на паметник на ген. Иван Колев в национална кауза!
В края на миналия месец, на 29 юли, отбелязахме 98-годишнината от гибелта на генерал-лейтенант Иван Колев. Всяка година, предимно около тази дата, си припомняме за делото и героизма му, но и с горчивина отбелязваме, че все още липсва истинското признание за този герой – паметник в сърцето на освободената от неговата конница Добруджа.
През 2007 година, по предложение на група инициатори, бе създаден граждански комитет за паметник на генерал Иван Колев, оглавен от директора на Института по история при БАН акад.Георги Марков. Въпреки неговите усилия, както и на всички негови съратници в тази идея, вече 8 години тази кампания не успява да стигне до обществеността първо на Добрич, а след това и на национално ниво.
Това е третият опит да бъде изграден този паметник, а ген. Иван Колев да получи заслуженото признание и почит.
Идеята за паметника е започвала своята реализация на два пъти. Първо, през 1917 година са събрани 1 824 000 лева, но поради подготовка и участие на България във Втората световна война до построяване на паметник не се е стига. Вторият път е през 1940 година, когато след Крайовската спогодба Южна Добруджа се възвръща в пределите на майка България. Тогава признателното гражданство, организирано от дружество на запасните офицери, събира над 350 хиляди лева. Средствата и от София, и от Добрич към 1943 година стигат 2 192 000 лева, но след 9 септември 1944 година тези суми отново са били одържавени и осъществяването на благородната идея пропада.
През 2010 година бе избран и проектът за този величествен монумент-паметник, конкурсът спечели идейният проект на скулптора проф. Крум Дамянов.
През месец септември следващата година ще честваме 100-годишнината от Добричката епопея. Надеждата на всички ни е, че ще се намерят родолюбиви българи, които да помогнат за събирането на необходимите средства – около 400 хиляди лева.
По темата разговаряме с акад. Георги Марков.

Акад. Марков, годишнината от гибелта на ген. Колев е повод да си спомним за делото му, но и още веднъж да изразим твърдото си убеждение, че в нашия град трябва на всяка цена да има негов паметник.
Напълно съм съгласен с Вас. Ген. Иван Колев е освободителят на Добруджа, а през следващата година ще отбележим 100 години от славното освобождение. Ген. Колев се прославя като предводител на българската конница и то в разгара на Първата световна война, във време, когато на западния фронт се появяват танковете и мнозина от тогавашните пълководци са смятали, че времето на конниците е отживяло. Ген. Колев доказва, че конницата все още е едно силно оръжие и чрез нея може да се води бърза и маневрена война.
Той е изключителен пълководец, изключителна личност, бесарабски българин – един от плеядата, които са се завърнали във възстановената българска държава и е допринесъл за развитието й като силна, модерна, европейска държава, която жъне победи по бойните полета.
За жалост, в тази война той жертва и своето здраве и броени месеци след победите в Добруджа, преди 98 години, умира във Виена.
Какво трябва да запомнят младите хора за него?
Освен неговата храброст, той е изключително разумен и мислещ пълководец, голям родолюбец. Дълго време името му, в продължение на 45 години, беше в една умишлена забрава, защото, видите ли, през 1916 година победил донските казаци в Добруджа. А самият ген. Колев отчита своята мисия в тази война. Той казва, че „с тъга изважда сабята срещу освободителя”, но в тази война руската армия подкрепя румънската окупация и не е било възможно да бъде избегната тази война, след като руската армия нахлува в Добруджа. Така че всякакви политически упреци, както преди 1989 година, трябва да бъдат отхвърлени. Ген. Колев воюва за осъществяването на българския национален идеал или както са казвали тогава – „събиране на всички българи под обща държавна стряха”. Той е човек на каузата и човек на саможертвата.
Въпреки че има едно изключително военно образование – във Военната академия на Торино, той се е отнасял много добронамерено, направо бащински, към своите подчинени конници.
Акад. Марков, неведнъж водим този разговор с Вас. Каква е причината все още в Добрич да няма паметник на ген. Иван Колев? Само финансова ли е причината?
Идея да се издигне такъв паметник в Добрич има непосредствено след приключване на войната. Въпросът е повдигнат от неговите бойни другари. Но, за жалост, румънската окупация се повтаря през 1919 година. Тогава също е основан такъв Фонд за набиране на средства за паметник, но след Втората световна война тази идея е зачеркната по политически причини.
Ние създадохме през 2007 година инициативен комитет и аз вярвам, че такъв паметник в Добрич ще има, защото ние дължим много на пълководци като ген. Иван Колев. Неговото име трябва да бъде достойно отбелязано в цялостното честване на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война. На 1 октомври ще отбележим един век от намесата на страната ни във войната и победите по бойните полета на Сърбия и Македония.
Но през следващата година ще отбележим 100 години от освобождението на Южна Добруджа. Честванията ще бъдат и в Добрич, и в Тутракан, в Генерал Тошево и на други.
Силно вярвам, че паметникът ще бъде изграден, защото такива хора като ген. Иван Колев са оставили живота си в темела на новата българска държава, без такива герои ние нямаше да се съхраним, нямаше да се възстановим.
Има ли напредък в усилията Ви за изграждане на паметника?
Най-важното е всички да обединим усилията си. А и самите политици трябва да разберат значимостта на личността на ген. Иван Колев. Както и по-заможни българи, които трябва да знаят, че по тази добруджанска земя се е проливала кръв и тя е извоювана с кръвта на конниците на ген. Колев, а и с неговия живот. Ние, интелектуалците пък трябва да просветим обществеността – трябва да възкресим неговия цялостен образ. Да се разбере от всички, че ген. Колев заслужава един достоен паметник. Трябва да превърнем изграждането на този паметник в общонационална кауза.
Сякаш искате да кажете, че това политическо табу все още виси над личността му, така ли?
За съжаление, в историческата наука има една инерция. В продължение на 45 години Първата световна война беше забравена и забранена, чак след това започнахме да възстановяваме своите герои.
Да не забравяме, че Добрич носеше името на маршал Толбухин. Да се чуди човек. Да, това е един съветски пълководец, но какво общо има с Добрич?!
Докато ген. Колев е освободителят на Добруджа!
Честванията за 100-годишнината от Първата световна война не могат да минат без да отдадем специална почит към ген. Иван Колев, към ген. Стефан Тошев, поне на негово име е кръстен град, нито без главнокомандващия на действащата армия ген. Никола Жеков, без ген. Пантелей Киселов, който пък превзема и освобождава Тутракан. Това са пълководци, които трябва да бъдат възстановени не само в историческата наука, но и в нашето патриотично съзнание, в народностната ни памет.
 

Дарителската кампания за набиране на средства бе открита през месец юли 2007 година. Всички дарители ще получат документ за дарение и имената им ще бъдат вписани в „Книга на дарителите”, която, след откриване на паметника, ще се съхранява в Регионалния исторически музей в Добрич. 
Даренията могат да се правят:
По банкова сметка (в лева):
IBAN: BG 76 SOMB 91 30 10 40 69 22 01
BIC: SOMBBGSF
„Общинска банка" АД - клон Добрич;
Дарения в брой:
При Главния счетоводител на Община град Добрич Снежка Денева -
Ул. „България" № 12, каб. 412,
Тел. 058/ 600-020; 058/ 600-001, в.278
За контакти:
9300 гр.Добрич, ул."България" № 12
Тел. 058/ 601-206
e-mail: r_koleva@dobrich.bg

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика