Американската киноакадемия изгони Роман Полански и Бил Козби за похотливост и с*кс

04.05.2018 г. 09:20:58 ч.
/
Американската киноакадемия изгони Роман Полански и Бил Козби за похотливост и с*кс
Режисьорът Роман Полански и комикът Бил Козби бяха изключени от Американската киноакадемия, която раздава наградите „Оскар“, съобщи Би Би Си. Миналия месец Козби беше признат за виновен за с*ксуален тормоз. А Полански сам се призна за виновен по обвиненията за с*кс с непълнолетна. Решението за изключването на Полански и Козби е взето с гласуване във вторник, но бе обявено официално вчера.
Академията заявява, че управата е гласувала за изключването на Козби и Полански в съответствие с правилата за поведение в организацията.
„Съветът продължава да поощрява етичните стандарти, които изискват от членовете да подкрепят ценностите на Академията, свързани с уважението към човешкото достойнство“, се подчертава в изявлението.
За цялата си 91-годишна история академията е изключила само четирима души. Първият е актьорът Кармин Кариди, отстранен през 2004 г., понеже изпратил на приятел части от филм преди премиерата и видеото се оказало в интернет.
Преди няколко месеца академията изключи продуцента Харви Уайнстийн, пометен от лавина от обвинения за с*ксуален тормоз и насилие.
Роман Полански е притежател на статуетка „Оскар“ за режисурата на филма „Пианистът“ през 2003 г. Изключването му от академията дойде дълго след обвинението за с*кс с 13-годишната Саманта Геймър през 1977. Според американските закони той можеше да получи присъда до 50 години по шестте обвинения, но сключи сделка и се призна за виновен. Прекара 42 дни в затвора и после избяга от САЩ, опасявайки се, че сделката със следствието ще бъде отменена.

Оттогава делото на Полански стои отворено. През 2017 г., 40 години по-късно, съдът отказа да прекрати делото, въпреки че и самата Геймър помоли за това.

Миналата година Полански бе избран в журито на наградите „Сезар“, но вълната обществено възмущение го принуди да се оттегли.

Миналия месец 80-годишният Бил Козби беше признат за виновен по три обвинения за с*ксуално насилие над бившата баскетболистка Андреа Констанд през 2004 г. По всяко от тях го заплашва 10 г. затвор.
Делото беше второ. Първият процес през 2017 г. бе обявен за невалиден, след като съдебните заседатели не успяха да произнесат присъда след 6-дневни обсъждания.
Дълго време Козби беше най-високоплатеният комик в американските телевизионни сериали заради участието си в „Шоуто на  Козби“ между 1984 и 1992 г.
Снимка:www.monitor.bg
Източник:Monitor.bg

Коментирайте
Подобни новини
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек
Путин пристигна на посещение в Китай
Путин пристигна на посещение в Китай
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо



Яндекс.Метрика