Начало >Добруджа >Регионални

Асфалтиране на улици, подмяна на водопроводи и газифициране предстоят в Генерал Тошево (ВИДЕО)

11.04.2018 г. 12:31:30 ч.
/
Асфалтиране на улици, подмяна на водопроводи и газифициране предстоят в Генерал Тошево (ВИДЕО)
Подготвяме се за реализация на Капиталовата програма за 2018 година. Текат редица обществени поръчки. Ако няма обжалвания пред КЗК, през лятото ще започнат част от обектите в Програмата. Това заяви в студиото на МГ „Добруджа” кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.
Най-скоро ще стартира  газифицирането на улиците. 97% от капитала на газовото дружество е общинска собственост и тази година с решение на Общинския съвет бе апортирана вноска за увеличаване на капитала му. Миналата година бяха газифицирани 6-7 улица и над 65 потребители. Тази година, с отпуснатите допълнително пари, към мрежата ще се присъединят още  абонати, коментира кметът.
За улица „Пирин” в Генерал Тошево, която е в много тежко състояние, кметът съобщи, че предстои подмяна на водопровода. Вече е подписан договор с ВиК Добрич за закупуване на тръби на стойност 24 хиляди лева, като общината е превела средствата. Ремонтът трябва да стане до средата на месец май.  До края на лятото ще бъде извършено и цялостното й преасфалтиране. Общата стойност на Капиталова програма е 2 млн. лева. От тях половината са за селата в общината. Средствата за тях са основно за ремонт на сграден фонд. За рехабилитация са предвидени и няколко улици в различни села.
Чрез европейските проекти е предвидено цялостно  преасфалтиране на отсечката от Василево до Балканци, другата е от главния път (от Чаира) до Дъбовик и в самото село в двете посоки – за Пчеларово и Равнец. Очаква се това лято да започнат дейностите. Предстои подписване на договор с фирмата изпълнител. Последният спечелен от общината проект по трансграничната програма Румъния – България, предвижда ремонт на читалищата в Кардам и в Спасово и пространството около музея в Генерал Тошево.  Партньор по проекта е с община Мурфатлар. Стойността му е 1,2 млн. лева.
До 2023 година се очаква реализацията на много проекти по 3 оперативни програми, свързани с Местната инициативна група – Генерал Тошево – Балчик. Първите реални проекти се очакват през следващата година, посочи Димитров.
Очаква се подписване на вече спечелен проект по ПРСР, който касае подмяна на почти 12 километра водопроводна мрежа в селата Кардам, Спасово и Люляково. Част от улиците в тях ще бъдат цялостно преасфалтирани. Стойността му е 5 млн. лева.
До края на година ще приключат дейностите по проекта по ОП „Региони в растеж” за енергийно обновяване на 6 жилищни и 6 административни сгради.  Кметът увери, че ще се подготвят проектни предложения и за други 9 сгради.
Проблемите във всички села са едни и същи. Главно са свързани с водоподаването и нарушената улична инфраструктура, казва Димитров. Миналата година 4-5 села, тази година също толкова. Повече за една година със собствени средства не може да си позволи общината, каза Димитров. Другият проблем пред населението е безработицата.  В тази връзка се реализира социален проект „Независим живот”, който ще бъде удължен до края на годината. Чрез него се обгрижват 150 души, като за тях ще бъдат назначени безработни, които ще полагат тези грижи, каза Димитров.
Относно процеса на деактуване на сградата на бившата ЖП гара в Генерал Тошево, Димитров обясни, че всички документи са при областния управител. Чака се становище на НКЖИ и от там да се придвижи процедурата. Направен е ПУП на сградата. Идеята е догодина да се кандидатства по проект или чрез Капиталовата програма да се извърши обновяване на сградата. 3 апартамента на втори етаж, които бъдат  отдавани на семейства чакащи за общински жилища. Чакалнята ще бъде обновена и ще се поддържа от общината. В останалите стаи ще бъдат настанени НПО-та, като например БЧК.
Община Генерал Тошево има богат културен календар, който стартира със събора „Цветница”. Мина 25-ото издание на Великденското добруджанско надсвирване. Предстои големият събор „Богородица”. Тази година на празника на Генерал Тошево, ще се проведе и второ издание на Фестивал на сърмата, която отново ще бъде с водещ Ути Бъчваров, като тази година ще бъде още по-добър, обеща кметът.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)



Яндекс.Метрика