Балетът на хамалите: Шестте най-луди часове в Белия дом

19.01.2017 г. 11:01:48 ч.
/
Балетът на хамалите: Шестте най-луди часове в Белия дом
В петък в центъра на Вашингтон ще се разиграе най-шеметният ритуал в САЩ. Официално той се нарича "трансфер на семействата" и представлява 5-6 часа на внимателно подготвено изнасяне на досегашния и нанасянето на новия президент на страната.
Специалистите по подобен род премествания говорят за "цунами от дейности", "балет на хамалите" и "танцът на камионите".
"Наричат го добре организиран хаос", коментира Гари Уолтърс, който е подготвял преместването на няколко президентски семейства за 21-годишната си служба като иконом на Белия дом. "Много е зареждащо с енергия, но и е абсолютно изтощително", допълна Ан Сток, която е наблюдавала операцията като секретар на Бил Клинтън.
Сложността на "трансфера на семействата" се състои в това, че когато Барак и Мишел Обама напуснат с децата си Белия дом, всичко е по местата си - дрехите в гардеробите, личните принадлежности в банята, книгите в библиотеката. Много малко неща са събрани, нищо не е опаковано, няма купчини от кашони в ъглите и коридорите.
Когато 5 часа по-късно президентът Доналд Тръмп се нанесе в резиденцията на "Пенсилвания авеню" всичко това ще е изнесено, неговите вещи ще са подредени и на прага ще го посрещне икономът с думите "Господин президент, добре дошли в новия си дом".

И всичко това се разиграва в дом със 132 стаи.


Подготовката започва около 18 месеца по-рано, когато икономът изготвя каталози за всички помещения и всички мебели, килими, декорации и вещи. Далеч преди страната да е гласувала за нов президент екипът му е подготвил попълването на информацията за всичко, което ще се смени или ще остане на мястото си.
В операцията участват над 90 от постоянните служители на Белия дом и компании на няколко подизпълнители. Те се събират около 4 сутринта в очакване да даде заповед Андела Рийд. Това е първия "трансфер на семействата", който тя организира като главен иконом, но хората, с които работи, са от години на позициите си и са участвали поне веднъж в такова събитие.
"Никога не забравяме, че този дом принадлежи на сегашния президент до момента, в който новият не вдигне ръка за полагане на клетва", обяснява Стивън Рокон, предшественикът на Рийд. Той е бивш флотски контраадмирал, поел изискващият изключителна дискретност пост в Белия дом.
Около 8:30 сутринта персоналът се събира в залата за официални вечери, за да се сбогува със семейство Обама и да им поднесе своя специален подарък. Обикновено това е нещо символично - на Роналд Рейгън, например, бе подарен националният флаг, който се е веел над Белия дом в деня навстъпването му в длъжост. Раздялата винаги е много емоционална и почти никой не успява да се удържи да не се просълзи или разплаче.
Около час по-късно е последното официално събитие - пристига бъдещият президент и двете семейства пият в Синята стая по чаша кафе или чай.
В 10:30 двете семейства излизат от северния вход, влизат в лимузините и отпътуват за Капитолия, намиращ се на по-малко от 3 км.
В този момент започва лудницата в Белия дом.


Най-трескавата дейност е в помещенията на втория и третия етажи, където живее президентското семейство и в една от стаите в Западното крило.
Снимка:cdn.history.com
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Тръмп отрече Ники Хейли да е негов кандидат за вицепрезидент
Тръмп отрече Ники Хейли да е негов кандидат за вицепрезидент
​Швейцария спечели 68-ото издание на конкурса за песен Евровизия.
​Швейцария спечели 68-ото издание на конкурса за песен Евровизия.
Израелският град Ашкелон е бил ударен от ракетен обстрел от Ивицата Газа
Израелският град Ашкелон е бил ударен от ракетен обстрел от Ивицата Газа
Големият финал на Евровизия 2024 е тази вечер
Големият финал на Евровизия 2024 е тази вечер



Яндекс.Метрика