БАН изготвя нови психотестове за професионалните шофьори

09.07.2018 г. 17:16:33 ч.
/
БАН изготвя нови психотестове за професионалните шофьори
За три пъти по-кратко време изследват психологическата годност на водача на моторно превозно средство. Това ще стане с края на проект "Повишаване на нивото на пътна безопасност чрез разработване на методики за изследване на психологическата годност на водачи на моторни превозни средства", сключен между Института за изследване на населението и човека към БАН и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Методиката за оценка на психологическата годност на водача е авторска и ще бъде предоставена в края на изпълнението на проекта през месец декември на ресорното министерство.
В изследователския интерес попадат професионалните шофьори или тези, които са категория С - автобуси, камиони, таксиметрови коли и рисковите шофьори - тези, които са с отнети точки или пък са хванати в тежки пътнотранспортни произшествия. Досега психологическата годност на водачите е изследвана по критерии, които са разработени в далечната 1974 г. от Психологическата лаборатория към Министерство на транспорта и БАН. Оттогава досега са се случили редица социално-икономически и политически въздействия, които поставят друг вид провокация към отделния човек. Проектът е на стойност 378 хиляди лева и се финансира по ОП "Транспорт", приоритетна ос 5 - "Техническа помощ" и преследва създаването на нова методология, която да проследи до каква степен това, което е било актуално тогава през 1974 г. е актуално да се мери в момента.
"На практика голяма част от факторите, които тогава са се мерили, вече в световната практика, не се изследват. Не са значими не се съотнасят с проблемите на пътя. Втората причина да се сменят е, че тези методики са компрометирани, защото са използвани много дълго време", заяви доц. Христова. По думите й дългото прилагане на методиката води до нейното заучаване.
Антонета Христова аргументира необходимостта от разработването на нова методология за оценка като изтъкна статистиката на КАТ. Според данните 95% от катастрофите са резултат от човешки фактор, 10% са свързани с техническата неизправност на автомобилите и 30% - свързани с околната среда. Много често пътно-транспортните произшествия са в комплексни причини. "Усилието за превенция и работа по пътна безопасност би трябвало да бъде приоритетно насочена към темата за човека, причините, които се коренят в човека, как бихме могли да организираме превантивна работа и интервенция", обясни доц. Антоанета Христова.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"



Яндекс.Метрика