Начало >Добруджа >Общество

Божидар Радев от ДСБ-Добрич: Предлаганите промени в Конституцията са лош препис на някои наши идеи

14.09.2020 г. 09:31:52 ч.
/
Божидар Радев от ДСБ-Добрич: Предлаганите промени в Конституцията са лош препис на някои наши идеи
Божидар Радев е от младите хора, които активно се включват в политиката. От скоро той е член на ръководството на ДСБ –Добрич, а от една година е член на партията. Завършил е  ЕГ “Гео Милев“ с френски и английски. Един от добричлиите участвали в големият протест в София на 2 септември. Като  юрист, той има своето и на Демократична България становище за нова Конституция на РБ. По думите му не е нужно приемане на нова Конституция с оглед предложените промени. Направените предложения, които представляват лош препис на някои наши идеи, както и на такива на други политически партии могат да бъдат гласувани и с квалифицирано мнозинство от настоящия парламент съгласно чл.153 от Конституцията.
Друг важен акцент, който искам да направя, това са нашите предложения за съдебна реформа, които ще опитам да синтезирам и предам във възможно най-достъпен вид, обясни Радев.
 От толкова повтаряне за нужда от съдебна реформа и бездействие от страна на управляващите, за гласуване на промени, тя  се превърна в клише изгубило своята важност.
На първо място ние предлагаме Главният прокурор да бъде избиран и освобождаван от Народното събрание, разбира се със завишено мнозинство. Правомощията му са репресивни, той трябва редовно да се отчита пред народа, респективно пред Народното събрание и няма нищо по-логично от това да бъдеш избиран и освобождаван от този, на който се отчиташ. Към днешна дата управляващите използват като параван ВСС  за избора на Главен прокурор и  по този начин отговорността се размива. Такава между другото е и системата в Швейцария, където наскоро само при започната процедура в парламента им, за освобождаване на главния прокурор, той си подаде оставката. Също така мандата на Главния прокурор трябва да бъде намален от 7 на 5 години, мисля че това е ясно вече на всички.
На второ място трябва да бъде променен Висшия съдебен съвет. Той трябва да остане само за съдиите, а за прокурорите да има Прокурорски съвет. Членовете на Висшия съдебен съвет от една страна да бъдат избирани пряко от действащи съдии, които да имат преобладаващо мнозинство, а от друга страна да има обществена квота, която да се избира от парламента, но това да не са действащи политици, а представители на различни юридически професии - учени, адвокати, юрисконсулти и др. Мнозинството от  членове на Прокурорския съвет трябва да бъде от обществената квота. Тук отново става дума за отчетността и отговорността на прокуратурата пред обществото, заради силовата власт, с която разполага и възможността тя да не бъде употребявана в интерес на правосъдието и обществото.
 Друга важна реформа, която предлагат демократите от Обединение  „Демократична България“  е гражданско участие в две форми:
  1.Законодателна гражданска инициатива, която гражданите пряко да отправят към парламента и той  да я разглежда като законопроект, разбира се, при събиране на определен брой инициатори, за да има тежест предложението.
2.Индивидуална конституционна жалба. Това представлява граждански контрол върху дейността на парламента и защита от приемането на противоконституционни актове на Народното събрание. Ако ни бъдат нарушени основни права, заложени в Конституцията, към днешна дата ние не можем да търсим правата си пряко, единственото нещо което можем да направим е да пишем жалби до държавни органи, които имат такова право, за да осъществим търсената защита. Ще бъдат въведени и филтри, за да се избегне заливането на Конституционния съд с произволни жалби.
Лустрация е другата важна тема. Тя трябва да бъде извършена при  висшите публични длъжности, в секторите Сигурност, Отбрана, Правосъдие и др. Навсякъде, където са най-уязвимите от корупция звена. Лустрацията има за цел контрол върху лица с принадлежност към комунистическите служби за сигурност или заемащи висши ръководни позиции в комунистическата партия.

Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика