Начало >Добруджа >Общество

Боряна Нанкова живее втори живот, пише книга за това и се готви за СП за хора с трансплантации (ВИДЕО)

04.09.2018 г. 15:32:04 ч.
/
Боряна Нанкова живее втори живот, пише книга за това и се готви за СП за хора с трансплантации (ВИДЕО)
Боряна Нанкова е родена в Добрич, но от 17 години живее и работи в Англия. По професия е медицинска сестра, като първо е започнала своята кариера в ДКЦ 1, в очен кабинет, а после работи в Очно отделение. Интересува се какво се случва в МБАЛ и не й харесват последните новини оттам. Спомня си времето в началото, когато в отделението през 1990 г. е имало 45 легла, невероятни лекари и медицински сестри,  и не се е налагало да изпращат болни за лечение във Варна или София.
В момента Боряна работи също като медицинска сестра в Дом за възрастни в малко градче в Англия, където заминава през 2001 г. Системата на здравеопазване във Великобритания е различна от българската. Там, където работи Боряна, пациентите са от болнично заведение, което ги изпраща при тях преди изписване, за да се стабилизират. Ако се окаже, че не могат да се грижат у дома за себе си, им се осигурява пакет от грижи, включващ посещения от сестри и лекари.
Боряна си харесва професията и с удоволствие помага на хората, а това пък й се върна по неведоми пътища през 2013 година, която тя определя като най-коварната и в същото време като  най-щастлива. До тогава не е имала никакви здравословни проблеми и шокът е бил голям, когато лекарите й поставят страшната диагноза „чернодробна недостатъчност”. Спасението е било трансплантация, а тя е била преместена в Бирмингам в болницата „Куин Елизабет”. Веднага са я включили в европейски списък за пациенти със спешна нужда от черен дроб, като до 48 часа той е трябвало да бъде доставен…Макар и без подробности Боряна Нанкова знае, че първият донор е бил жена от Уелс, но при тази трансплантация се получава запушване на централната хепатична артерия и се е наложило повторна трансплантация…
Иначе никак не е лесно да се намери донор – трябва да е от същата кръвна група, органът да има същите размери и т.н. Огромният късмет на нашата съгражданка е, че при нея в рамките само на два  дни е намерен втори донор – този път от Оксфорд  и то след повторно вписване в т.н. спешен списък. Сега Боряна се чувства особено когато посещава този град…
Вече е напълно здрава, не пази режими, не спазва ограничения, напротив занимава се активно с любимия си спорт тенис на маса и дори бе поканена от Асоциацията на хора, претърпели трансплантации, да се включи в Европейските игри, проведени в Сардиния. Така тя става част от 50-членния състав на Великобритания и за нейна радост печели златен медал на тенис на маса. С този спорт тя се занимава от детска възраст и не е преставала да подържа форма.
От позицията на човек, който е жив благодарение на донорството, в Националната седмица, посветена това животоспасяващо деяние, Боряна се обръща към добруджанската и въобще към българската аудитория, за да им заяви от първо лице  колко е важно донорството. Това е живот, който е много по-скъп от предния ми живот, признава Боряна. Тя е осъзнала, че трябва да остави дребните нещо зад гърба си, да е по-спокойна и апелира хората да се заявят в регистъра за донорство на органи, защото никой не знае какво го чака. Не е злоупотребяла с алкохол, нито някога е  употребявала  наркотици, никога не е имала татуировки, които са много сериозна предпоставка за хепатит Б, който може да унищожи черния дроб, но въпреки всичко тежката болест я застига.
Обичам България и най-вече Добрич, признава Боряна. Тя не вижда Добрич като изчезващ, а напротив, определя го като проспериращ град в бъдеще, но е убедена, че  независимо къде сме, трябва да помагаме, за да се развива той. Следващото предизвикателство пред нея е написването на книга, която да опише нейните два живота. Догодина й предстои и Световно първенство за хора, преживели трансплантации. Домакин ще е Нюкасъл, от 17 до 24 август. Пожелаваме й успех!
 
Видеомонтаж Стефан Калев
 
 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика