Брюксел обяви кризата с мигрантите за приключила

06.03.2019 г. 17:18:00 ч.
/
Брюксел обяви кризата с мигрантите за приключила
Авропейската комисия обяви мигрантската криза за приключила, предадоха "Гардиън" и пресслужбата на институцията. Зам.-председателят на еврокомисията Франс Тимерманс каза: "Европа вече не е засегната от миграционната криза, която преживяхме през 2015 г.", като все пак подчерта, че структурните проблеми остават.
Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос също се изказа в този дух, като посочи: "Това, че въпросът с миграцията не е в дневния ред на предстоящото този месец заседание на Европейския съвет, е поредното доказателство, че кризата е приключила", предаде БТА.
По данни на Европейската комисия в продължение на три последователни години броят на пристигащите постоянно намалява, като настоящият им брой е само 10% от пиковите стойности през 2015 г. През 2018 г. бяха засечени около 150 хил. незаконни преминавания на външните граници на ЕС. При все това фактът, че броят на незаконно пристигащите е намалял, не е гаранция за бъдещето, като се има предвид вероятността миграционният натиск да продължи. Ето защо прилагането на всеобхватен подход за управление на миграцията и защита на границите е от съществено значение, се посочва в съобщение на комисията.
Отбелязва се, че подкрепата за Мароко трябва да се засили допълнително, тъй броят на пристигащите по маршрута през Западното Средиземноморие се увеличи значително. Това трябва да включва по-нататъшното изпълнение на програмата в размер на 140 милиона евро за подкрепа на управлението на границите и възобновяването на преговорите за обратно приемане и за облекчаване на визовия режим с Мароко.
Снимка:www.bulnews.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек
Путин пристигна на посещение в Китай
Путин пристигна на посещение в Китай
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо



Яндекс.Метрика