Начало >Добруджа >Общество

Брюксел забрани на България ново строителство на Калиакра

21.07.2017 г. 13:47:47 ч.
/
Брюксел забрани на България ново строителство на Калиакра
Съдебното дело на Европейската комисия срещу България е приключило със забрана за ново строителство на Калиакра. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Делото беше заведено заради множество изградени вятърни генератори в защитена зона "Калиакра",от където минават прелетни птици.
По думите им министърът Нено Димов е постигнал най-благоприятните за страната ни договорености с Европейската комисия по делото. Димов е информирал за изходът от делото кметовете на Шабла Мариян Жечев, на Каварна Нина Ставрева и представители на бизнеса.
Според решението на ЕК, няма да бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона. Същевременно се
изисква налагането на забрана за издаването на нови разрешения за всякакво строителство на територията.
Първоначално ЕК поиска България да бъде осъдена за одобрението на множество проекти – около 600, в зоната. Става въпрос за 2900 ветрогенератора и проекти за къщи, вилни селища, инфраструктура, проекти за разораване на спетен хабитат и др. В хода на делото обхватът на проектите е бил намален.
С решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. От тези девет проекта, три не са реализирани и са загубили валидност на актовете за одобряването им. Съдебното решение се отнася до реално съществуващи шест проекта за вятърни генератори и един проект за голф игрище.
В резултат на постигнатите сега договорености тези 7 проекта ще продължат да съществуват и няма да се наложи премахване на ветрогенераторите и цялостно възстановяване на терена на голф игрището. За целта до края на септември 2017 г. България трябва да изпълни няколко условия.
Страната ни трябва да гарантира, че вече съществуващата част от системата за ранно предупреждение за прелитащи птици е в действие и да предложи график за нейното доизграждане, така че да обхване всички оператори на генератори. До пълното изграждане на системата трябва да бъдат предвидени временни мерки – спиране на работата на вятърните турбини по време на миграционните периоди на птиците.
Освен това министърът на околната среда и водите трябва да издаде заповед за обявяване на зона "Комплекс Калиакра", в която да има забрани за извършване на строителство, с цел опазване на степния хабитат. Трябва да бъдат изменени заповедите за защита на птиците в зони "Калиакра", "Белите скали" и "Било", които да включат мерките, свързани със системата за ранно предупреждение, и такива за опазване на видовете и местообитанията.
Важно условие е и финализирането и приемането на интегриран план за управление на района на Калиакра. Той следва да включва мерки, съгласно Плана за действие за защита на червеногушата гъска.
Снимка:www5.moew.government.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Прогноза за времето на 4 май
Прогноза за времето на 4 май
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май



Яндекс.Метрика