БСП изключи Кадиев от групата си, ще е независим депутат

10.09.2015 г. 14:26:38 ч.
/
БСП изключи Кадиев от групата си, ще е независим депутат
Единодушно парламентарната група на БСП изключи от редиците си Георги Кадиев, заради решението му да участва самостоятелно на кметските избори в София въпреки кандидатурата на левицата на социолога Михаил Мирчев.

С 37 гласа от присъстващите 38 члена на групата на "БСП Лява България" Кадиев бе отстранен. Самият той не се включи във вота с аргумента, че решението е ясно, а бъдещият омбудсман Мая Манолова, която още не е напуснала парламента, не присъстваше на заседанието на групата.

Така Георги Кадиев остава като независим депутат в парламента.  

Лидерът на БСП Михаил Миков, който бе излязъл от заседанието на групата преди да приключи вотът, се поинтересува от журналисти за гласуването и като разбра резултата каза само "Добре!".

Зам.-председателят на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов коментира, че намаляването на групата няма да се отрази на здравината й и поведението й на опозиционна политическа сила.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов определи постъпката на Кадиев като "вероломна". "С действията си Кадиев заби нож в гърба на БСП. Той  обслужва интересите на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ. Това е безочие и безсрамие", каза Паргов. Той призова Кадиев, ако "има остатъчен морал, чест и доблест" да напусне сам парламента и БСП.

Кадиев от своя страна заяви, че ще напусне Народното събрание, ако столичани го класират на второ място в надпреварата за кмет след кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Той обаче няма намерение да напуска партията, защото "БСП е в сърцето ми". "Нека ме нападат, но да се събудят малко", добави той.

Въпреки партийното решение Кадиев влиза в предизборнAата надпревара за кмет на столиц;ата на своя глава. Аргументът му е, че БСП не прави нищо за да спечели кметските избори в София. "Подаряваме служебна подкрепа на Фандъкова, тя даже сега да излезе в отпуска и да се върне преди изборите, пак ще спечели", каза Кадиев.

"Дали удрям по резултата на собствената си партия? Аз ще взема гласове, които БСП не може да вземе и винаги съм взимал", коментира Кадиев и припомни преференциите, които получи в София на парламентарните избори.

По думите му това е един от примерите за граждански вот. Никой не знае колко от преференциите са партийни и колко са непартийни, но десетки и стотици хора казаха, че са гласували за БСП само заради мен, добави той.

Кадиев заяви, че ще се кандидатира за кмет на София, защото иска "много ясна алтернатива на ГЕРБ, каквато в момента няма".
Снимка:www.mediapool.bg
Източник:mediana.bg

Коментирайте
Подобни новини
38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция
38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция
В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни
В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни
Затопляне на отношенията: Ердоган се срещна с Мицотакис в Анкара
Затопляне на отношенията: Ердоган се срещна с Мицотакис в Анкара
ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на НС утре
ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на НС утре



Яндекс.Метрика