Българин обвинен в САЩ за манипулация на борсата

05.06.2015 г. 09:50:03 ч.
/
Българин обвинен в САЩ за манипулация на борсата
Американската комисия за ценните книжа и търговията обвини в четвъртък пред съд в Ню Йорк българин и няколко други лица, че са представили фалшиви оферти за закупуването на три компании, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.
Според информация на Ройтерс обвинения е получил 37-годишният българин Недко Недев, живеещ в София. Асошиейтед прес не споменава име.
На 14 май Недев и съучастниците му направили фалшива оферта за закупуването на „Ейвън продъктс“ (Avon Products) на 14 май, предлагайки цена за акция от 18,75 долара.
В резултат цената на акциите скочила през въпросния ден с 20%. Офертата била направена чрез компанията „Пи Ти Джи Кепитъл партнърс“ (PTG Capital Partners).
„Няма доказателства, че „Пи Ти Джи Кепитъл“ е легитимна компания, създадена за каквато и да е друга дейност, освен за участие в описаната тук схема за манипулиране на борсата“, се казва в съобщението на комисията за ценните книжа.
В последните години Недев и останалите, чиито имена не се съобщават, приложили същата схема и спрямо акциите на компаниите „Роки Маунтин чокълит“ (Rocky Mountain Chocolate) и „Тауър груп интернешънъл“ (Tower group international).
Целта била да манипулират цените на компаниите с надеждата после да продадат позициите си, открити преди предполагаемата измама на борсата, на изкуствено раздутите цени.
Според американския регулатор Недев спечелил по този начин десетки хиляди долари, посочва Ройтерс.
„Фактите показват, че Недев или другите работили с него са координирали тази пазарна манипулация от България“, се казва в молбата на регулатора до съда, с която се иска да бъдат замразени сметките на българина, да бъде изискано да върне незаконните доходи, както и да му се потърси гражданска отговорност.
Снимка:i.ensonhaber.com
Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек
Путин пристигна на посещение в Китай
Путин пристигна на посещение в Китай
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо



Яндекс.Метрика