Черпиш кмета, вариш си ракия

27.07.2016 г. 12:01:23 ч.
/ ИА Добруджа
Черпиш кмета, вариш си ракия
Варенето на ракия по селата става незаконно, ако не е регистрирано според закона. Всички малки производители ще трябва да се регистрират при кмета на общината и ще имат право да варят само 10 хектолитра на година.
Това решиха депутатите, като приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове със 139 гласа „за”, 3 – ма „въздържали се” и само 1 „против”.
Парламентът реши да създаде специална графа в закона, в която се предвижда регистрация на всички малки производители на етилов алкохол у нас. Според новите правила, приети от депутатите, ракиджиите ще трябва да се регистрират в общините.
Контролът върху ракията вече няма да се извършва от агенция „Митници”, а от кмета на селото или общината. Регистрацията ще задължи ракиджиите да плащат и акциз и да описват казаните си тяхната вместимост.
Целта е да се увеличи събираемостта, а парите да постъпват в общинските бюджети. Тази нова отговорност на кметовете породи съмнения сред някои депутати – те изразиха съмнение, че ако дейност се вмени на кметовете, по малките населени места може да се породят схеми за измами.
Според народни представители това е отговорност, която не е в компетенциите на кметовете. По малките населени места това може да се ползва също с рекетьорски и предизборни цели.
Депутатите решиха още вместимостта на казана да бъде 1000 литра, но вносителят на промените в закона Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че това ще продължава да се обсъжда между първо и второ четене на закона. В момента вместимостта на казаните е до 500 литра.
Промените в закона установиха също, че ракиджиите ще могат да произвеждат не повече от 10 хектолитра на година.
Законът е положителен, тъй като цели да свие сивия сектор в бранша, както и застрашаване здравето на хората с ракия-менте. С него ще се регламентира варенето на ракия, тя ще стане законна и регистрирана, производителите ще си плащат акциза.
Законът вече урежда и продажбата на казани. Всички, които продават казани, ще трябва също да се регистрират, като целта е да докладват на кой и какъв казан продават. Така държавата ще може да следи кой си вари ракия и да се спре нерегламентираната дейност по селата, да се види регистриран или не е производителят. Официалните данни показват, че у нас има едва 1576 регистрирани малки производители, които произвеждат едва по 15 литра ракия на месец (което е невъзможно).
Глобите при спазване на наредбата за регистрация са от 50 до 200 лева. Който не се регистрира – глобата е от 500 до 5 000 лв.
Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев излезе и каза, че е гласувал „против”, тъй като е собственик на 15 декара лозя в Пловдивско.
Председателят на парламента Цецка Цачева поиска от него тогава да подаде декларация за конфликт на интереси.
„Каква декларация, аз съм лозар и съм горд с това. Против съм, защото се ограничават малките производители колко ракия да варят”, добави той.
Освен ракията, новият закон засяга и малките винопроизводители.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БФ Волейбол

Коментирайте
Подобни новини
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"



Яндекс.Метрика