Начало >Добруджа >Общество

Д-р Хасан Адемов: Не можем на базата на съобщения в медиите да правим оценка за резултатите от визитата в Русия (ВИДЕО)

04.06.2018 г. 12:53:34 ч.
/ ИА Добруджа
Д-р Хасан Адемов: Не можем на базата на съобщения в медиите да правим оценка за резултатите от  визитата в Русия (ВИДЕО)
ДПС поиска премиерът Борисов да бъде изслушан в Народното събрание, защото на базата на едни съобщения в медиите не можем да имаме оценка какво е постигнато при визитите в Русия. Защото сме парламентарна република,  поискахме премиерът да разкаже за посещението си в Русия и какво е договорено. Това заяви в студиото на МГ „Добруджа” депутатът д-р Хасан Адемов. Той запита възможно ли е премиерът да договаря нещо без санкция на народното събрание, на фона на мораториума, който е наложен върху строителството на АЕЦ Белене. Д-р Адемов припомни, че тази седмица в програмата на парламента е предвидено разглеждане на отпадането му, като отбеляза, че ДПС през годините винаги са били против строежа на втората атомна електроцентрала. Илюзия е да се смята, че България може да стане енергиен център. Картите по тази тема отдавна са раздадени. По думите на д-р Адемов подобна стъпка би била необоснована, без наличието на актуализирана енергийна  стратегия. Не може да я построим и след това да търсим начини за продажбата на тази енергия, каза депутатът. По повод  думите на Мустафа Карадайъ дали българите живеят в демократична държава. Д-р Адемов каза: Ако сме в демократична държава и демокрацията не е подложена на такова огромно изпитание в момента, министър-председателят каквито и ангажименти да има, трябва да се яви пред депутатите и да обясни, за да не се допускат такъв тип тълкувания като в момента –един разбрал едно, друг разбрал друго, коментира още Хасан Адемов. 
По повод протеста на майките на деца с увреждания, Адемов, който е председател на парламентарната комисия по „Социална политика” заяви, че няма такова решение, което със замах да реши всички проблеми. Той припомни, че в момента е създадена междуведомствена група, с участието и на представители на НПО за хора с увреждания и на майките на децата с увреждания.  Адемов отбеляза, че министърът  на труда и социалната политика е обещал в най-скоро време да е готов нов закон за хората с увреждания, в който има една ключова тема и тя е социалната оценка . По какъв начин да бъде извършена тя. Това за което майките на деца с увреждания настояват тази оценка да решава потребностите на децата им от различен тип подкрепа и на база на тези потребности да им гарантира финансова подкрепа, под формата на лична помощ, с която те да се разпореждат.  Точно Обраното е предложение е на  Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и точно тези търкания, медиаторът - министъра на социалната политика трябва да реши този проблем, защото така повече не може да продължава. Всяка година се отделя все по-голям финансов ресурс, но това по никакъв начин не решава въпроса, каза народният представител. Обещанието на министъра е до края на юли новия закон да е готов, но това не е лесна работа, защото се касае допълнителен финансов ресурс, но когато става въпрос за права на хората с увреждания, не може да има парични аргументи. 
Д-р Адемов е съгласен с оценката на Огнян Герджиков за качеството на приеманите от парламента закони. За съжаление всяко следващо Народно събрание е с по-слаб качествен състав. Казвам го с разбирането, че и аз съм част от него, каза д-р Адемов. Законодателният процес не е лесна работа. Нужна е експертиза. Във връзка с множеството искания в обществото, веднага се намират идеи, които някои да облече в закони, каза депутатът, като даде пример с внесените от Корнелия Нинова и Цветан Цветанов  поправки в Кодекса за социално осигуряване, с които се уреждат правата на родителите на военни загинали по време на мисии. Начинът, по който са предложени тези текстове, прави невъзможно тяхното приложение, каза д-р Адемов.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Прогноза за времето на 4 май
Прогноза за времето на 4 май
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май



Яндекс.Метрика