Начало >Добруджа >Общество

Д-р Щерев: Има интерес от страна на пациенти за имунизация срещу COVID-19

01.02.2021 г. 15:38:08 ч.
/
Д-р Щерев: Има  интерес от страна на пациенти за имунизация срещу COVID-19
Личните лекари започнаха да правят списъци на желаещи за имунизация срещу коронавирусна инфекция. „Записвам хора с хронични заболявания. Смятам, че именно те трябва да бъдат първите, които е необходимо да се ваксинират, защото при тях заболяването протича по-тежко и смъртността е по-висока. Записвам и всички други, които проявяват желание”, коментира за радио „Добруджа” д-р Стелиян Щерев - председател на областното Сдружение на общопрактикуващите лекари в Добрич . По думите на медика интересът от страна на пациентите към имунизация е голям. Лично при него вече са се записали около 20 души желаещи да получат ваксина. Д-р Щерев коментира още, че процесът на имунизация ще се извършва от личните лекари или от сестри към съответната практика. Медикът уточни, че той  ще поставя ваксините на своите пациенти и това ще се случва извън времето за прегледи на останалите. Всички общопрактикуващи медици разполагат с хладилници за съхранение на ваксините, които ще се доставят до тях от РЗИ–Добрич. „Логистиката е много важна. Кога се вади ваксината от фризера от минус 70 градуса, кога се слага в хладилник, който поддържа температура между 2 и 8 градуса. Всичко това има огромно значение,”казва още той.
Очакванията на д-р Щерев са ваксинацията на хронично болните пациенти да стартира до края на месеца и началото на март, а масовата такава – в началото на летния сезон.
Значителен спад в заболеваемостта от коронавирусна инфекция отчита още общопрактикуващият лекар. Положението в момента, по думите му, е доста по-спокойно.  „През последната седмица имах един или двама пациенти с оплаквания. В сравнение с месеците октомври и ноември, когато ежедневно при мен идваха по пет души, или 25 за седмица, от които 70% бяха с инфекция, причинена от Ковид -19.”
„Ковид има”, категоричен е още лекарят и изразява своето безпокойство относно разхлабването на мерките. Той очаква завишена заболеваемост, както и поява на сезонен грип, който към момента липсва.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
РИК-Добрич определи графика за провеждането на обучения за членовете на секционните комисии
РИК-Добрич определи графика за провеждането на обучения за членовете на секционните комисии



Яндекс.Метрика