Д-р Трифон Йорданов: Спешно се нуждаем от средства за хемодиализни апарати и подмяна на рентгенова тръба за скенера

16.07.2015 г. 10:28:03 ч.
/
Д-р Трифон Йорданов: Спешно се нуждаем от средства за хемодиализни апарати и подмяна на рентгенова тръба за скенера
Д-р Йорданов, какво наложи поставяне на бариера в МБАЛ-Добрич?
Бариерата в  болницата е поставена с решение на Съвета на директорите на МБАЛ Добрич. Въведената промяна в пропускателния режим на територията на болничното заведение се налага от безпричинния достъп на лични автомобили в двора. При постъпване на пациент в спешно състояние, лекарят, осъществил прегледа, ще издава жетон, който той ще представя на входа на болницата без да заплаща такса.  В останалите случаи таксата е 2.00 лева. След пребазирането на Спешно отделение в хирургическия корпус на болницата започна масово струпване на автомобили в двора, което понякога блокира нормалния достъп на линейките със спешни случаи. Спешното отделение обслужва по 46 000 пациенти през годината. По-голямата част от тях винаги биват придружени от близки, което затруднява подхода на линейки със спешни случаи до него.
Спазили сме всички изисквания на закона с цел да се осигури достъп както на пациенти в неравностойно положение, така и на пациенти, които се нуждаят от хемодиализно лечение и идват с лични автомобили. Осигурени са чипове за безплатен достъп на всички превозни средства на Центъра за спешна помощ, включително за центровете в Каварна, Балчик, Шабла, Генерал Тошево, Крушари и Тервел. Не виждам място за притеснение, тъй като това се прави с цел опазване имуществото на болничното заведение и недопускане на хаос в двора на болницата. Интересът на гражданите не се накърнява по никакъв начин. В района на болницата има безплатен паркинг, който може да се ползва от всички.
Според статия в столичен вестник, болницата в Добрич е поставена в списък на болнични заведения с просрочени задължения. Какво е финансовото състояние?
Искам да поясня и уточня, че към настоящия момент болницата няма просрочени задължения към доставчици на лекарства и консумативи.
Да, ситуацията е трудна. Предстоят много труд и усилия както от страна на ръководството на болницата, така и от страна на персонала, защото тази година болнично заведение не фигурира в капиталовата програма на Министерството на здравеопазването. През 2014 година сме разполагали със 160 000 лева, предназначени за капиталови разходи. Тази година – с 0 лева. Областна болница, като нашата, няма възможност да се справи с нуждата от строително-монтажни работи и обновяване на апаратура. Миналата финансова година завършихме с 2000 лева печалба. Включени сме в графа за оздравяване на болници и се надяваме, че в краткосрочен план здравното министерство ще подпомогне дейността на лечебното заведение, за да не се стигне до ситуация на просрочие на задълженията към различни партньори.
Получихме писмо от Министерство на здравеопазването, с което от нас се иска да дадем допълнителна справка за капиталови разходи за тази година, ако бъдат отпуснати средства за допълнително финансиране. В отговор на това писмо болницата ще поиска поне 700 000 лева.  
За какво не стигат парите на лечебното заведение?
Ръководството на болницата е входирало заявление към Надзорния съвет на здравната каса и РЗОК за изплащане на дейности, реализирани в предходните три месеца, в размер на 285 000 лева. Това е една значителна сума. Ние работим като областна болница със спрени дейности на болнична помощ в градовете Тервел и  Генерал Тошево, а част от другите болнични заведения в областта не работят с пълен капацитет и това налага поемането на най-тежките случаи от цялата област.  В допълнителна точка към молбата ни към Надзорния съвет заявихме и желание за промяна в индивидуалните договори на лечебното заведение със Здравната каса, за да се преоценят зададените стойности за болнична дейност за следващите две тримесечия до края на годината. Ние не извършваме отказ от лечебна дейност. В голям процент от дейностите, които сме планирали, ще допуснем повишаване на сумите, които са ни определени като лимитна дейност. Съобразяваме се с финансовата дисциплина, която ръководството на всяка една болница трябва да спазва и със зададените инструкции на министерството на здравеопазването. С цел недопускане на надлимитна дейност, от миналия месец  плановата хоспитализация в болницата бе спряна, като спешните и неотложни случаи се обслужват безпроблемно. Изготвени са листи на чакащите. Докато за първите две тримесечия на годината, лимитираната дейност е в рамките на допустимата, за следващите две имаме заложена по-малка дейност на стойност от 1 милион лева. Неколкократно съм алармирал както ръководството на Областна администрация, така и МЗ за необходимостта от финансиране на скъпоструваща апаратура. Неотложно трябва да бъде закупена нова рентгенова тръба за скенера. Тя струва около 200 000 лева. Имаме предписания и констативен протокол от  фирмата, която извършва профилактика на устройството, за закупуване на нова тръба в най-кратки срокове. Скенерът е много важен за нормалната дейност на болницата. Неговото спиране води автоматично до невъзможност за обслужване на пациенти. Преди година имахме прецедент в работата на болницата, когато се налагаше да превозваме пациенти до ДКЦ1 за извършване на необходимата манипулация. Така че нашите притеснения са големи в случай, че се стигне  до наличие на такава ситуация. Друго нещо, на което трябва да наблегнем, е спешното закупуване на нови апарати за хемодиализа, чиято стойност е около 100 000 лева. Натоварването  в това отделение е изключително голямо. Там се работи на три смени, защото апаратите са недостатъчни.
Алармирал съм и съм подал заявления и писма до всички институции от които бихме очаквали някаква подкрепа. Болницата иска и пребазиране на рентгеново отделение, защото спешното се намира в една сграда, а рентгена в друга. Това създава неудобство в болничната дейност. Единствената помощ, получена в  МБАЛ, е от Добричка община, която дари 20 000 лева. Затова изказваме и нашата благодарност на кмета на общината Петко Петков и общинските съветници. Сумата ще бъде разходвана за боядисване на стените в хирургичното отделение, тъй като парите са недостатъчни за извършване на по-голям ремонт, от какъвто то се нуждае. Средствата, необходими за ремонт на хирургията, са около 400 000 лева. Оценката е направена по време на предходното управление на болницата.
Какви промени предстоят в болницата?
От първи август предстои промяна в основните трудови възнаграждения в болничното заведение, тъй като от началото на юли бе променена и минималната работна заплата. Увеличението няма да бъде в обем, в който бихме желали. Затова не искам това да става причина за съждения от страна на обществеността. Увеличението ще бъде минимално – между 20 и 30 лева. Миналата седмица се проведе медицински съвет, на който всички бяха подробно запознати с основните икономически пера на болницата.  
Средната брутна лекарска заплата в момента е 1508 лв., а за средния и полувисш персонал - 763 лева.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика