Начало >Добруджа >Общество

Д-р Веселинов: Ръстът на клиничните пътеки ще рефлектира върху качеството (ВИДЕО)

09.03.2018 г. 11:28:46 ч.
/
Д-р Веселинов: Ръстът на клиничните пътеки ще рефлектира върху качеството (ВИДЕО)
Подписаният Национален рамков договор е по-добър от миналогодишния. Това мнение изрази в студиото на МГ „Добруджа”  д-р Валери Веселинов - управител на ДКЦ II  и председател на Лекарската колегия в Добрич. Според него цифрите го доказват. Увеличението в болничната помощ е около 150 милиона лева на годишна база. Увеличението в специализирана извънболнична помощ е 19 милиона и увеличението в първична извънболнична помощ е около 12 милиона. Това е повече от предната година и не подлежи на коментар. Тема на съвсем друг разговор обаче е доколко това повече е достатъчно. Новият рамков договор все още е далеч от идеала за такъв, но определено е стъпка напред, смята д-р Веселинов. Той уточни, че средствата, които са заложени за увеличение на медицинската дейност, са пари от повишени здравни вноски и от повишена събираемост на тези вноски. Тоест парите, които пациентите внасят като здравни осигуровки, дават увеличението на този бюджет на Националната каса и направиха възможен този малко по-добър договор. Естествено, че той е по-добър за пациентите. Защото крайният потребител на тази услуга е именно пациентът. Увеличената финансова рамка дава възможност да се направят повече неща, да се направят и по-добре, казва медикът. Той отчете увеличението на голям брой клинични пътеки, което не е правено много отдавна. Това неминуемо рефлектира върху качеството на извършване на тази дейност, каза още д-р Веселинов, но уточни, че клиничните пътеки не са остойностени на база труд.
 
Председателят на Лекарската колегия в Добрич смята, че не е добре Здравната каса да е монополист и това по думите му се вижда от много държави, които са доста по-напред от нас в организацията на здравеопазването. Ако имаме повече от една Здравна каса, контролът върху медицинската дейност ще бъде много по-сериозен. Защото в момента контрол върху медицинската дейност практически няма. Касата контролира разходите. Ако си превишил, другия месец си спира парите. Но никъде няма контрол за самата дейност, не се търси медицинска обосновка за този преразход, коментира д-р Веселинов.
Той обясни, че потребителската такса не се договаря в Националния рамков договор. Тя е предмет на министерско постановление и преговорите трябва се водят с Министерството на здравеопазването.
Относно депозираните оставки на хирурзите от МБАЛ-Добрич, д-р Веселинов смята, че това са крайни действия, но призна, че няма необходимата информация, за да вземе отношение по случая. Това на практика е трудово-правен спор. Вероятно и двете страни имат своите аргументи. Мисля, че въпросът трябва да бъде изяснен там - в болницата, посочи д-р Веселинов.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в понеделник - Гергьовден
Прогноза за времето в понеделник - Гергьовден
 Поздрав за Великден от Желязко Желязков - зам.-областен управител на област Добрич
Поздрав за Великден от Желязко Желязков - зам.-областен управител на област Добрич
Второ издание на "Хоро на мегдана" ще се проведе в Добрич днес
Второ издание на "Хоро на мегдана" ще се проведе в Добрич днес
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич



Яндекс.Метрика