Депутатите приеха на първо четене бюджета на здравната каса

06.11.2020 г. 13:29:42 ч.
/
Депутатите приеха на първо четене бюджета на здравната каса
След половинчасово обсъждане и на ръба на кворума, депутатите приеха на първо четене Закона за бюджета на здравната каса. Той беше внесен като извънредна точка в днешното пленарно заседание.
След като два часа депутатите спориха дали има кворум или няма, опозицията обяви на трибуна пред журналисти, че напуска залата. Причините са две - не са съгласни с предлаганите бюджети и не са съгласни с начина, по който те се внасят - по-малко от 24 часа, след като са били гласувани в комисия.
Бюджетът на касата през следващата година се увеличава с над 340 милиона лева и ще надхвърли 5.084 млрд. лв.
Парите за болниците се увеличават с почти 127 милиона и ще достигнат 2,374 млрд. лв.
Заложените средства за лекарства са 1,332 млрд. лв. – с 88 милиона лева повече в сравнение с тази година.
115 982 милиона са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ – по това перо заложеното увеличение е с около 6 милиона лева.
Над 261 млн. лв. са предвидени за личните лекари. Увеличението е с около 17 милиона лева.
През бюджета на здравната каса са заложени промени, които предвиждат специалистите по здравни грижи да сключват договори с фонда.
За тази цел в бюджета за догодина са заложени 20 милиона лева. Заложеният резерв за непредвидени разходи е 149 561 млн. лв.
От Обединените патриоти днес поискаха и допълнителни средства за лечението на COVID- 19.
"От няколко дни статистиката за България е много сериозна, съседна Гърция е със заболели от 2600 човека на ден, а ние над 4000. Искам да обърна внимание на министъра, пътеката ковид, която 1200 лева, може би ще се наложи да бъде увеличена. Достига между 2000-3000 лева, в някои случаи надминава 6000 лева", обясни Калин Поповски от Обединените патриоти.
Повече буфери поискаха и от ДПС.
"Дали този бюджет дава достатъчно за тестове, защото хората платиха достатъчно от джоба си, дали дава достатъчно за лечение? Има проблеми с осигуряване на "Ремдесивир", има проблем с доставяне на плазма. Трябва да се предвиди в бюджета, че хората най-вероятно ще преминават от леката фаза, в по-сложни случаи", каза Нигяр Джафер.
От партията алармират и че все още няма отделени средства за изграждане на електронно здравеопазване и единна информационна система между отделните части на здравната система.
"Бюджетът на националната здравноосигурителна каса – установяваме отново отказ от реформа в здравната система. Структурата на бюджета в голяма част не е променена, а ситуацията изисква нова философия по отношение на разходите, с които се финансира и осигурява здравеопазването. Профилактиката и преференцията отново е подценена", заяви независимият депутат Красимир Янков.
Снимка:bntnews.bg
Източник:БНТ

Коментирайте
Подобни новини
Зрелостниците избираха да пишат съчинение по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе по тема за мълчанието
Зрелостниците избираха да пишат съчинение по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе по тема за мълчанието
НСИ: Доходите нарастват с 18,6%, a разходите със 17,4% през първото тримесечие
НСИ: Доходите нарастват с 18,6%, a разходите със 17,4% през първото тримесечие
Сигналите за купуване на гласове нарастват
Сигналите за купуване на гласове нарастват
НСО не искат спекулации с катастрофата
НСО не искат спекулации с катастрофата



Яндекс.Метрика