Диян Господинов: Много фирми могат да бъдат полезни на обществото, но малко го правят

01.06.2015 г. 12:16:27 ч.
/
Диян Господинов: Много фирми могат да бъдат полезни на обществото, но малко го правят
С детски празник днес в Добрич ще бъде открита нова детска площадка в района зад бившето кино „Родина”. Детската площадка е благотворителен проект, реализиран с финaнcoвaтa пoдкpeпa нa Господинови Строймаркет ООД. Тя е разположена на площ от 200 кв.м. пo eвpoпeйcки oбpaзeц, cъoбpaзeнa c ycлoвиятa зa бeзoпacнocт. Средствата, заделени от Господинови Строймаркет ООД за построяването на детската площадка, възлизат на над 13 хиляди лева.
Основната идея на фирмата дарител е децата да се възпитават в любов и загриженост към природата още от най-ранна детска възраст и да придобият полезни навици за опазване на околната среда.
Корпоративната социална отговорност (КСО) има своето важно и решаващо значение за всяко едно съвременно и проспериращо общество. При осъзнаване на това  всеки бизнес може да намери своето място и кауза, за която да работи, и чрез която да подобри социалните условия, в които живее. Страната ни също има нужда от своята  стабилна социално-отговорна бизнес среда.
Живеем във високотехнологичен свят, в който много бързо се информираме за всичко, което се случва около нас и не само. Новините стигат до нас бързо, дори светкавично.  Успехите и неуспехите на фирмите са в публичното пространство. Обществото е много по-информирано и по-очакващо и по-изискващо.  Начинът, чрез който  компаниите да отговорят на високите очаквания към тях, е да покажат ангажираност към това общество. Тази ангажираност намира своето проявление, именно в корпоративната социална отговорност (КСО).
КСО не се изчерпва само с подпомагане на благотворителни каузи или пък епизодично включване в различни социални проекти. 
КСО е концепция, която компаниите доброволно внедряват в своите бизнес стратегии, и то по начин, чрез който да покажат своята ангажираност към устойчивото развитие на своя бизнес, обществото и околната среда.
За КСО и за нейното проявление в Добрич разговаряме с Диян Господинов – управител на GS Строймаркет.
Корпоративно-социалната отговорност трябва да намери място и в нашия град. Аз и брат ми, като управители на компаниите, които ръководим, сме на мнение, че успехите трябва да споделяме и с нашите съграждани. И това се отнася за всяка компания, която вече е извоювала своето място на пазара. Затова и мислим, че е редно да правим стъпки в посока подпомагане на хората.

Кога узряхте за тази идея? Колко време след старта на Вашия бизнес, решихте, че можете да работите и за общото благо, за това на Вашите съграждани?
Няма защо да се лъжем, нужно е човек да поработи няколко години, да придобие достатъчно сигурност и спокойствие за бъдещето на своя бизнес и едва тогава би могъл да започне да мисли и в посока споделяне. Нашата група има своята 25-годишна история, GS Строймаркет е на добричкия пазар от 20 години.  Бих казал, че спокойствието, което придобихме по отношение бъдещето на нашия бизнес, е от няколко години насам. Сега ние се  чувстваме сигурни и убедени, че сме избрали правилната посока. Човек трябва да добие относителна увереност във възможностите на компанията, която ръководи, след което да се отдаде и на корпоративно-социална дейност.
Забелязва ли се това, което правите? Имате ли обратна връзка за ефекта от корпоративно-социалната отговорност?
Не се интересувам от това дали се забелязва. Никога не сме правили каквото и да било, с цел да бъде забелязано от някого.  Правим го от вътрешна убеденост. Дори двама човека да са го забелязали, ако сме провокирали радост в душата на поне един човек, това е достатъчно да се чувстваме доволни. Наистина нямам представа и никога не съм търсил обратна връзка за това.
Зададох този въпрос, защото в европейски и световен мащаб, компаниите, които се занимават с КСО, са по-търсени, по-привлекателни за кадрите като възможност за кариерно развитие. Има ли хора, които Ви търсят и предпочитат като работодател с такава цел?
Не можем да се оплачем от нашите кадри и мисля, че когато обявяваме свободни работни позиции, винаги се явяват подходящите кандидати. Всъщност, едната от идеите, касаеща последната ни социална дейност, бе да се опитаме да направим нашия град малко по-добър като среда за живот и да задържим младите хора в него, да дадем шанс за по-доброто развитие на бизнеса.
Когато решите да направите нещо за града, за по-добрата жизнена среда, това чисто Ваша дейност ли е или включвате в нея и хората, които работят за Вас? Правите ли ги съпричастни към идеите, които реализирате в името на хората?
Доста голяма част от екипа се включва в нашите начинания, всеки с това, с което може. Дружествата, които управляваме, участват с финансов ресурс, а идеите се генерират от самия екип, част от работещите вземат участие в реализацията на проекта.
На 1-ви юни в Добрич  ще  откриете  Детска площадка, чието изграждане е финансирано от Вас. Защо решихте да съдействате именно за изграждането на кът за децата?   
В този живот няма нищо по-голямо и по-важно от децата ни.  Ние живеем във време, в което децата порасват и тръгват по света. Няма кой да продължи това, което сме започнали, няма кой да ни наследи и в бизнеса. Опитваме се да направим града по-хубав, с по-добри условия, за да остават тук, защото това е един сериозен проблем, който тепърва ще изплува на повърхността. Проблем, с който се сблъскваме като родители и проблем, с който  ще се сблъскаме и ние като работодатели. Надявам се това да се хареса на нашите съграждани и се надявам да се пази и съхранява във вида, в който ще бъде открито. Освен това, правим и опит да изкараме децата вън от домовете им, да бъдат на въздух,
Опитваме се да изкараме децата от домашната среда, да ги накараме да играят на открито, да оставят поне за малко компютрите.
Колко са фирмите в Добрич, които с отворени сърца се включват в проекти в полза на обществото?
Малко са. Сигурен съм, че много повече имат възможност, сигурен съм, че много повече желаят да направят нещо, но не знаят как. Затова съм и на мнение, че е необходима една по-добра осведоменост и комуникация между община и бизнес. Трябва да се вижда, че това, което се прави, остава, дава радост на хората, на града. Тук искам да споделя нещо, което ми направи впечатление. Благодарение на корпоративно социалната отговорност на група фирми, които са поне 20 и се обединиха и финансираха ВК Добруджа 07, се получи един блестящ резултат. Той донесе огромна радост за гражданите на Добрич. Смятам, че има достатъчно фирми, които могат да помагат. Стига да има идея, която да ги обедини. И най-важното е – да имат доверие, да са спокойни, че средствата, които дават, ще отидат по предназначение.
В какви други насоки може  да се прояви КСО в нашия град?
Не е нужно да се прави нещо ново, понякога е достатъчно само да се по грижим за нещо, вече създадено. Ако всеки избере една детска градина или училище, или отделение в болницата… Има много места, които имат нужда от помощ. Може да се помага, може да се прави много, стига да има желание  и възможности за това.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика