Начало >Добруджа >Общество

Директорът на МБАЛ-Добрич иска да се промени отношението към пациентите (ВИДЕО)

04.07.2018 г. 11:32:36 ч.
/
Директорът на МБАЛ-Добрич иска да се промени отношението към пациентите (ВИДЕО)
До момента има подадени две молби за подпомагане от общински фонд „Здраве” от две специализантки. Едната е от Центъра за психично здраве, а другата – от болницата. Това съобщи в студиото на МГ „Добруджа” изп. директор на болницата д-р Светозар Байчев. Вчера се проведе четвърто заседание на Общинския фонд „Здраве”, на което бяха изслушани началниците на отделения в МБАЛ Добрич. Разбрахме се, че вървим в правилна посока и желанието и на двете страни е да обединим усилия да се задържат младите специалисти, които имат желанието на работят при нас, заяви д-р Светозар Байчев. Той  посочи, че при него са постъпили молби и на други специализиращи лекари. Едната от тях е от Шумен и е специализант по Нефрология, но тя разполага с жилище на свободен наем до болницата и не отговаря на критериите за подпомагане от фонд „Здраве”.
Директорът на болницата съобщи, че една от специализантките, работеща в отделението по Кардиология е пожелала да оттегли молбата за напускане.
В същото време завеждащата отделението д-р Щерева е категорична в желанието си да напусне. Обсъдени са вече варианти за това как ще се процедира след напускането й, каза д-р Байчев. Той съобщи, че в момента в болницата в пенсионна възраст работят 21 лекари и над 40 сестри и акушерки. Нуждата е с по около 10 души над тези бройки, посочи директорът на болницата. Има желание колеги от болници във Варна да бъдат назначени там, където имаме крещяща нужда -  в Спешно отделение и в тези, където сме под минимума на щатното разписание – Кардиология, Неонатология, Реанимация и Патоанатомия.
Основното, което на този етап  ограничава желанието на лекарите от други лечебни заведения, е  неподходящият имидж на нашето лечебното заведение. Усетих това от диалога, който водих с колегите от Варна, каза д-р Байчев. Затова и в разговори с началниците на отделения, се акцентира върху  промяна на начина на работа. Главното е промяна в отношението към пациентите, защото 80% от жалбите, които постъпват са именно в тази посока, каза д-р Байчев.
Двата ултразвукови апарата, които са се развалили в рамките на един ден миналата седмица, вече са ремонтирани. Проблемът на този етап е решен, но тези апарати са стари и амортизирани и затова остава нуждата от замяната им с нови, каза още д-р Байчев, като подчерта, че е крещяща нуждата и от нов скенер, защото със сегашния само за миналата година са направени над 4200 изследвания.
Д-р Байчев заяви, че до момента са осъществени контакти с ресорните зам. кметове на общините Добрич и Добричка. До края на август ще подготвят своите искания, които ще бъдат изпратени до общините. Очакваме от тях ответни действия, заяви д-р Байчев, като уточни, че през годините помощ са получавали единствено от община Добричка.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика