Директорът на ОД на МВР: Бюрократизирането отдръпна доверието на гражданите от МВР

03.07.2015 г. 10:26:57 ч.
/
Директорът на ОД на МВР: Бюрократизирането отдръпна доверието на гражданите от МВР
Старши комисар Веселин Колев е родхб ен на 15 септември 1970 г.  Има две висши образования – икономическо и юридическо, доктор е по право. Женен с две деца.
Веселин Колев оглави Областната дирекция на МВР в средата на месец април.

 
Как се подготвяте за 5 юли - професионалният празник на полицията?
 
5 юли е празник на МВР от 1879 година с указ на княз Александър Батенберг. Тогава е създадено и самото министерство. В деня на празника ще има тържествено мероприятие в областната дирекция, а вечерта ще се отбележи по отделни звена.
 
Празникът е повод за награди. Има ли тази година полицаи, които ще бъдат наградени?
 
Да, тази година бройката е може би по-малка, но аз смятам, че награда се дава на хора, които са се представили добре при конкретни случай, при задържане на престъпници. С писмена похвала ще бъдат наградени 8 служители на изпълнителска длъжност. Такава похвала ще получи и един служител на ръководна длъжност. С писмена похвала  ще бъдат наградени и 17 служители на младша изпълнителска длъжност. Повишение в по-висока длъжност ще има за шестима служители. Наградите не са само по повод на празника. И през годината при добре свършена работа се награждават служители.
 
Трудно ли се  ръководи Областна дирекция на МВР?
 
Не бих казал, че е лесно, не бих казал, че е трудно. Въпрос на нагласа.
 
Приключихте ли с командировките към границата?
 
Да, предвид активния туристически сезон, нашата дирекция няма командировани служители на границата, с изключение на двама, които са в Центъра за бежанци в град Елхово.
 
Как се готвите за туристическия сезон?
 
Вече сме се подготвили. Тази година се наблюдава по-малък брой туристи по черноморските комплекси. Оперативната обстановка там е сравнително спокойна.  През първия месец от активния сезон на територията на четирите черноморски районни управления_- Албена, Балчик, Каварна и Шабла са регистрирани около 57 криминални престъпления, докато през същия период на миналата година са били 109. Намалението е почти 50%. Имаме сключено споразумение с община Балчик и са осигурени средства за командироване на 32 служители от други областни дирекции в страната за помощ на служителите в Албена през месеците юли и август.  От ОД на МВР Добрич сме командировали 12 служители за летните месеци. Във връзка с правилата за извършване на съвместни  действия на пътните полицай по граничните райони и осъществяване на съвместна патрулна дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Румъния и България, през месеците юли и август на територията на районните управления в Балчик и Албена ще работят, съвместно с български полицаи,  8 румънски служители. Това се налага от засиленото присъствие на румънски туристи.
 
Откакто сте директор на полицията, направихте кадрови промени. Къде настъпиха такива и от какво се налагат?
 
Налагат се основно заради оптимизацията на работата. Има колеги, които желаят да се преместят на други длъжности. Промени са извършени в Районните управления в Генерал Тошево и Каварна.
 
В последния отчет на полицията, който Вие, като зам.шеф, направихте през февруари, се отчиташе сериозно увеличение на телефонните измами. Каква е ситуацията сега?
 
С общи усилия на всички служители успяхме да локализираме двете групи, да ги задържим, поради което след 20-30 април имаме само една такава измама, регистрирана в Каварна, която е инцидентна. В тази посока ще помоля всички граждани, при такива обаждания да ни се обаждат своевременно, за да вземем съответните мерки.
 
Как върви статистиката от началото на годината? Кои кражби и престъпления преобладават?

От началото на годината статистиката за Областна дирекция на МВР Добрич е благоприятна. За шестте месеца са регистрирани 1109 криминални престъпления срещу 1307 миналата година за същия период от време. Намалението на престъпността е с 15,15% в сравнение с предходната година. Разкрити са 406 престъпления, което представлява 36,61 %  разкриваемост срещу 280 разкрити предходната година или 21,50 % разкриваемост. Намеление на регистрираните престъпления също се наблюдава. От регистрираните престъпления доминират престъпленията против собствеността, което представлява 61,94% от общия брой престъпления за ОД на МВР Добрич. Престъпленията срещу личността са 7,48% от общия брой, а общоопасните престъпления 21, 72 % . Запазва се тенденцията през годините структуроопределящи за региона  да са престъпленията против собствеността, като от 1 януари са регистрирани общо 543 кражби на имущество срещу 702 за същия период на 2014 година. При този вид престъпления, в сравнение със същия период на 2014 година, се наблюдава намаление с 22, 65%. Увеличена е разкриваемостта - 24, 31 % срещу 17,24% за същия период на миналата година. Намаляват домовите кражби, кражбите на селскостопанска продукция и на кражбите от офиси. Увеличение се наблюдава единствено при кражби на части и вещи при моторни превозни средства – с 18, 46%.  През последните два месеца са задържани 4 групи които са  извършвали този вид престъпления. Три от групите са задържани на територията на област Добрич и една от тях на територията на област Варна.
 
А организирана престъпност?
 
Не можем да кажем, че на нашата територия има голяма организирана престъпност.
Лично аз изключително държа на активната работа по линия на наркоразпространението. Имаме резултати в тази посока. Това е проблемът, по който работим много активно. Бе задържана група, която крадеше пари от домовете.

Върна ли се доверието към МВР по отношение на това гражданите винаги да отправят жалби или сигнали за това, което им се е случило?

Не мога да преценя. Лично моето желание е МВР да бъде обърнато към гражданите, към обществото. Бюрократизирането на МВР през годините отдръпна гражданите от ведомството, тъй като МВР затъна в това да отчита само на себе си какво е свършило. Основното задължение на всички служители на министерството е при явяване на гражданин да му бъде обърнато внимание, да се предприемат съответните действия.
Трябва да се реагира на всеки един сигнал веднага. Друго нещо, на което много държа, е полицейските инспектори, младши полицейските инспектори да бъдат обърнати към обществото, особено в малките населени места. Важна е превантивната дейност.
 
Има ли брожения в състава на областната дирекция по отношение на пенсионната реформа?
 
Тази тема вълнува служителите на МВР от много време. През годините бяха направени съответните увеличения при възрастта за пенсиониране и при условията за пенсиониране. Нямам информация за особени настроения. Всеки сам решава какво да прави в бъдеще. Това няма да промени ситуацията в дирекцията и тя ще продължи да изпълнява функциите си.
 
Да направим и сравнение за икономическите престъпления. Тогава, когато бяхте началник на Икономическа полиция, и сега. Следите ли ги и какво е съотношението?
 
Икономическите  престъпления не се различават като бройка от времето, когато управлявах дирекцията аз. С времето тяхната структура се променяше и сега се наблюдава същата тенденция. Основната част от престъпленията са документни. Те са около 65-70% от всички извършени престъпления по икономическа линия. С промяната в законодателството за отчитане на ДДС, основните престъпления по чл. 255 и следващите престъпления – данъчните, бяха свързани с търговията със зърно и черни и цветни метали, сега тази възможност отпадна като вариант за престъпления. Длъжностните престъпления бележат намаление.
 
Как работите с Прокуратура и Съд?
 
Работим много добре с Окръжна и Районна прокуратура. Работата е обща, а целта е една. Не виждам някакви пречки. Ние комуникираме постоянно и решаваме проблемите в оперативен порядък.
 
Имате ли проблеми с кадрите? Достигат ли полицаи? Има ли свободни места?
 
С извършената оптимизация  през последните години кадрите намаляха. С около 2/5 но това не ни пречи да изпълняваме функциите и задачите си. Както виждате, резултатите са на лице. Направили сме предложение за обявяване на конкурс за 10-12 изпълнителски бройки.
 
Защо на пазара се разхождат необезпокоявани продавачи на цигари?  Това е картина, която съществува от години.
 
По отношение на цигарите без бандерол, дирекцията има доста успехи във времето. Преди две седмици бе задържано едно по-голямо количество. Със задържането на организаторите се занимава икономическа полиция, а с разпространението на ниско ниво – охранителна полиция. Не съм убеден, че в момента на пазара има такива търговци, но ако има, те са един или двама и са разпознаваеми. Ако са се появили отново, това означава, че отново има количество цигари, което е дошло, но то не е голямо.
 
Готови ли сте за изборите?
 
Ние участваме само като обезпечаваме сигурността. Правим активни мероприятия по отношение на липса на манипулация на изборите.  Предприемаме действия в тази посока. Има няколко населени места, в които се отчита повишение на регистрираните граждани по местожителство. Те са предимно в общините Балчик и Тервел. Констатираните разлики на адресно регистрираните лица варират между 50, 100 и 150. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика