До какво може да доведе обжалване на резултатите от шофьорския изпит

08.07.2017 г. 09:28:22 ч.
/ ИА Добруджа
До какво може да доведе обжалване на резултатите от шофьорския изпит
За две години 50 души са обжалвали решението на бившата ДАИ, сега изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", след провеждане на практически изпит за придобиване на шофьорска книжка. Според данните от началото на 2017 г. до края на март жалбите са две, за миналата година са били 24, а през 2015 г. - 25, се разбира от отговор на агенцията на въпроси на "Дневник".
Количеството на жалбите не е голямо на фона на големия брой скъсани кандидат-шофьори всяка година. Една от причините за това може да е фактът, че в нормативната уредба няма изрично разписан текст за обжалване на решението на изпитващия орган. Възможността за оспорване се извежда от общите правила в правото, според които всеки може да обжалва акт на властови орган, какъвто в случая се явява автомобилната администрация, защото на нея е възложено от държавата да изпитва кандидатите за шофьори.
В Наредбата за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати-шофьорите е записано, че когато членът на комисията при провеждане на кормуването или ръководителят на учебния център, представил кандидата за изпит, преценят, че са допуснати нарушения при провеждането му, вписват забележка в изпитния протокол. След което най-късно до края на следващия работен ден писмено уведомят ръководителя на съответното регионално звено на автомобилната агенция.


При постъпила жалба или сигнал за нередности при провеждането на изпитите се извършва проверка.
Тя се прави от комисия, определена от директора на агенцията, заместника му или главния секретар. Мониторинг на практическия изпит се прави и винаги, когато има отбелязана забележка в изпитния протокол от член на комисията или ръководителя на учебния център, представил кандидата за изпит. Автомобилната администрация пък уведомява жалбоподателя за резултатите от извършената проверка.
Според Наредбата по време на практическите изпити в превозното средство, с което се провеждат те или в автомобила, който следва кандидата за придобиване на правоспособност за категории А1, А2 или А, присъстват не по-малко от двама кандидати, включени в съответната група за изпит. Те
могат да бъдат разпитани като свидетели, чиито показания по преценка могат да бъдат приети като доказателства при обжалване,
отбелязват от агенцията. За същата цел могат да се използват и видеозаписите от проведените практически изпити.
На въпрос може ли от записа да се установи дали кандидат-шофьорът е бил "скъсан" неправомерно, след като видимостта му не е голяма, от агенцията отговарят: "При преглед на видеозаписа от практическите изпити в информационната система е предвидена възможност за достъп до следните данни: GPS показания за локация на автомобила по време на изпита, скоростта на движение на автомобила и списък на допуснатите грешки. Грешките се визуализират с точното време на допускането им, ситуацията и действието, при които е извършена грешката, както и броят на точките от допуснатите нарушения".
При постъпила жалба или сигнал за проведен практически изпит се изискват обяснения от председателя и члена на комисията за провеждането му и се извършва преглед на видеозаписа от комисия. Констатациите, на които се основава решението
Снимка:www.dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Президентът Радев разговаря с президента на Косово Вьоса Османи
Президентът Радев разговаря с президента на Косово Вьоса Османи
Тир се вряза в къща във врачанското село Баница
Тир се вряза в къща във врачанското село Баница
Български духовници са на визита в Истанбул
Български духовници са на визита в Истанбул
Радев: Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа
Радев: Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа



Яндекс.Метрика