Начало >Добруджа >Общество

Докладваха готовност за зимата в област Добрич (ВИДЕО)

29.10.2019 г. 13:38:05 ч.
/
Докладваха готовност за зимата в област Добрич (ВИДЕО)
Пълна готовност да посрещнат зимата и  евентуалните бедствия и аварии декларираха  представители на шест общини  от област Добрич  на заседание в областна управа. Две от общините Тервел и Шабла не изпратиха докладчици. Заседанието на областният щаб ръководи областният управител Красимир Кирилов в присъствието на двамата си заместници. Всички институции докладваха готовността си за зимата и подписаните договорености за новия сезон, както и актуализацията на плановете  за зимна поддръжка  и осигуряване.
Има новост при предаване на информацията, съобщи главен  инспектор Жулиян Минев шеф на КАТ –Добрич. Информацията ще се предава на междуведомствен информационен център освен на дежурните в съответните щабове. Центърът ще помещава в министерството на вътрешните работи и работи денонощно. Има заповед за  действията на състава при влошена пътна и метеорологична  обстановка. И въвеждане на временна реорганизация на движението, когато се налага. Подготвен е планът за временно затваряне на пътни отсечки съгласуван с ОПУ и пожарна безопасност и защита на населението. Карта за разполагане на временни КПП, също е в наличност. Уточнено е и взаимодействието със съседните области при евентуално затваряне на пътищата, посочи Минев. Той изрази притеснение  дали има достатъчно техника в общините за чистене на републиканската пътна мрежа. „Всички имаме планове, но план работа отчита, работа не върши“, каза шефът на Пътна полиция.
 Георги Стратиев директор на ОПУ-Добрич, уведоми, че от 1 ноември дежурните в поделението на АПИ преминават на денонощен режим. Работим по  текущо поддържане на пътищата, ще влезем и в зимно, увери Стратиев. Предстои финализиране на обществена поръчка за поддръжка на пътищата защото настоящият е  приключил. ОПУ поддържа 803 км. републиканска пътна мрежа, първи, втори и трети клас. Уточнени са участъците  водени като критични за снегонавяване. Това са 92 места в област Добрич, с обща дължина 42 км. Около 10 км са най-критичните участъци където се изграждат  предпазни огради.
 
По думите на Стратиев има категоричен ефект  от предпазните ограждения. И тази година ще се поставят нови  на около 10 км. Дейността на ОПУ е ситуирана в седем опорни пункта ,които се намират в общинските центрове, посочи Георги Стратиев. Там  се разпределя техниката и материалите за зимно поддържане. Уточнени са нива и степен на поддържане със съседните области за да са идентични. По договор има 74 машини за зимно поддържане на  пътищата.
Обикновено се наемат  още до 81 машини. Утре и в други ден ще се извърши проверка по опорни пунктове, съгласно заповед на шефа на ОПУ. Има изискване минимум 60% от техниката и материалите вече да са в пунктовете. При индикации за влошена зимна обстановка ще бъде освободена техника която в момента е на строителните площадки,  увери Георги Стратиев.
Работи се по текущо поддържане на пътищата в областта ,каза още пътният шеф.  Част от републикански път II-29 в района на Кардам има още недовършен ремонт. По път 29-04 Кардам –Дуранкулак 3-207  и към Тервел още се  работи и ще завърши ремонта през ноември. Прави се и пътна маркировка и се освежава. Няма достатъчно финансов ресурс  за тази цел, призна Стратиев. Много натоварен път от третокласната пътна мрежа е 71-06 Карапелит –Кочмар, където се налага да  се опресни маркировката.
Директорът на РДПБЗН  комисар Дарин Димитров изрази опасение, че структурите не работят в синхрон  по пунктовете за помощ през зимата. Налага се да се осигуряват  помещения за   подслон и  да се осигури проходимост към общините.
В МБАЛ-Добрич разполагат със собствен снегорин за разчиствана на двора, каза инжКатя Керанова отговорник техническа безопасност в лечебното заведение. Осигурени са повече завивки и храна в случай на настаняване на пациенти за хемодиализа и бременни чийто термин наближава през зимата. Две линии за електрозахранване има в болницата и агрегат за Хирургическия блок. Водоема на МБАЛ има вода за 8 часа  резерв. Храна и медикаменти също ще са в наличност.
След като вече има готови списъци с пациенти на хемодиализа и бременни които евентуално ще се наложи да бъдат транспортирани, нека общините да подсигурят подстъпите към населените места , апелира д-р Огнян Господинов шеф на ЦСМП. От РУО-Добрич Станко Стоев докладва за осигурена топлина в училищата и за проведени тестове на парната инсталация. Обезпечен е и транспорт за превоз на ученици през зимата.
 
 
 

 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Кампанията „Споделен хляб“ зарадва с хранителни пакети над 100 нуждаещи се в Добрич
Кампанията „Споделен хляб“ зарадва с хранителни пакети над 100 нуждаещи се в Добрич
Прогноза за времето на 5 май
Прогноза за времето на 5 май
Днес се раздават хранителните пакети от кампанията „Споделен хляб“ за Великден
Днес се раздават хранителните пакети от кампанията „Споделен хляб“ за Великден
Град Ген. Тошево и 5 села в областта са без вода
Град Ген. Тошево и 5 села в областта са без вода



Яндекс.Метрика