Екатерина Захариева е новият правосъден министър

18.12.2015 г. 11:28:52 ч.
/
Екатерина Захариева е новият правосъден министър
Екатерина Захариева беше избрана за министър на правосъдието с гласовете на ГЕРБ, АБВ и част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и независими. "За" гласуваха 126 депутати, 66 бяха "против" и 17 се въздържаха.

Против бяха 37 депутати от БСП, 20 от ДПС, 7 от "Атака", един от Реформаторския блок (Атанас Атанасов) и двама независими. С "въздържал се" гласуваха 6 депутати от Реформаторския блок, 7 от Патриотичния фронт и 4 от "Български демократичен център" (БДЦ).

Веднага след гласуването, което беше заедно с оставката на Христо Иванов, Захариева положи клетва пред депутатите.

Кандидатурата на Захариева беше представена от вицепремиера Меглена Кунева, която прочете биографията, без да мотивира решението на правителството. Номинацията беше представена от ресорния вицепремиер, заради отсъствието на премиера Бойко Борисов, който все още е в Брюксел за заключителното заседание на Европейския съвет. При избора на Захариева  в пленарната зала бее почти целият кабинет на Борисов, включително и министърът в оставка Христо Иванов.

Дебатите се фокусираха колкото върху личните и професионални качества на Екатерина Захариева, толкова и върху преформатираното мнозинството, което я избра за правосъден министър. Въпросът за предсрочни парламентарни избори, заради институционалната криза и невъзможността да се гарантира стабилност, беше поставен и от лидера на ДПС Радан Кънев, и от лидера на ДПС Лютви Местан.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветановкоментира, че подкрепят кандидатурата й, защото знаят, че това е най-правилното, което могат да направят днес. Днешната подкрепа означава стабилност за правителството и за управлението, което по думите му било без алтернатива. "Скъпи колеги от Реформаторския блок, които минахте в опозиция, просто мястото ви не е там, където в момента седите, минете там, където седи опозицията - вляво, при БСП и ДПС или на последните редове при независимите", обърна се той към депутатите от ДСБ и гражданската квота.

Трябва да дадем кредит на доверие на Захариева, защото всички министри показаха ,че имат капацитет и могат да постигнат планираните цели, каза Цветанов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, коментира, че има специфики в биографията на Захариева - да заема постове, за които не е имало други кандидати. По думите му това показва, че ГЕРБ няма кандидат за министър на правосъдието и човек, на когото да възложи отговорност за провеждане на реформите. Назначаването на двукратен служебен вицепремиер е знак за наближаващи предсрочни избори, защото няма решение на тежка институционална криза, каза Кънев.

Държавата и публичните финанси ще рухнат под тежестта на огромна партийна администрация, по-партийна от тоталитарната администрация през 80-те години, държавата ще рухне под тежестта на всеобхватна политичека корупция, за която друго противодействие освен ефективно правораздаване не е измислено, каза Кънев. Той отбеляза, че изборът на Захариева ще бъде направен от три разцепени парламентарни групи.

Нашето доверие е изчерпано, доверието е твърде малко, за да се дава назаем, но на доверието и подкрепата на ДСБ ще можете да разчитате, ако и когато влезете в истинската битка и реформа или казано по друг начин няма да получите гласовете ни днес, но когато ви оставят сама в боя и кошарата тук е празна, както беше празна за Христо, тогава ще получите нашата подкрепа, обърна се Кънев към Захариева.

Ледерът на ДПС Лютви Местан се почуства длъжен да обясни, че смята за обективна необходимостта от предсрочни парламентарни избори, не за да спре реформите, а точно обратното. Защото това правителство въпреки мантарата за стабилността не е в състояние да генерира реформи и вашето излизане от управлението е най-малкото доказателство, че това не се случва, обърна се той към Кънев. Думата "реформа" отдавна загуби собствен смисъл, а без тях няма развитие, а без развитие няма стабилност, ерго изборите вече са необходимост, заключи Местан.

Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок обяви, че имат проблем с даване на доверие в аванс, след като двама почтени мотивирани министри (Христо Иванов и Веселин Вучков - бел. ред.) си отиват от кабинета, като подават оставка, защото не намират парламентарна и друга подкрепа за реформите. Затова гласуваха "въздържал се". Дали ще имате подкрепа, когато йде време за истинските реформи или ще има отмятане от подписа, както стана с конституционните поправки, каза Славов и обеща да я подкрепи, когато започнат наистина реформите.

Зам.-председателят на "Движение България на гражданите"Димитър Делчев посочи, че новият министър на правосъдието ще има много кратки срокове -  4 месеца за разделяне на ВСС на две колегии. България няма какво повече да чака и отговорността за дъбочината ме предизвиква да поздравя Захариева за куража и да кажа, че голяма част от РБ ще я подкрепи. На проблемите се търсят решения, решението сега е да бъде избран министър на правосъдието, който да продължи, задълбочи и ускори реформите в съдебната власт, каза още Делчев.

Съпредседателят на групата на Реформаторския блокНайден Зеленогорски от ДБГ каза, че ще направи всичко възможно след коледната ваканция на Реформаторският блок да е единен и по-често да има единни позиции.

Лидерът на БСП Михаил Миков коментира, че целта на министерската рокада е само окомплектоване на правителството и с новия министър нищо няма да се промени, освен да продължи да се генерира нестаблиност. Отсъствието на премиера Бойко Борисов, който не желае да дойде да мотивира кандидатурата на Екатерина Захариева, по думите на Миков показвало, че целта е закрепване на една провалена политика в изпълнителната власт.

От биографията на Екатерина Захариева, се вижда, че е преминала през целия спектър на конституционното мнозинство, каза Филип Попов от БСП. Напомни, че тя е била в Министерството на околната среда и водите по времето на Джевдет Чакъров (ДПС), а след това в зам.-министър в първия кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ. "Мъртвата риба може да плува по течението, но пътят не  еправилен, вие възнамерявате да тичате по течението. Не можем да си позволи да подкрепим това правителство в преследването на мъртвата риба по течението", каза той.

Четин Казак от ДПС посочи, че като партия в опозиция няма да подкрепят Захариева и отбеляза, че дори мнозинството, избрало  кабинета "Борисов 2" няма да гласува единно за номинацията й. От ДПС очакват от новиа министър да търси широка подкрепа от всички политически сили и всички гилдии в съдебната система. Нямаме критики към експертните професионални качества на Захариева, каза Казак и коментира, че липсата на съдебен опит може да е негатив, но и позитив.

Магдалена Ташева от "Атака" коментира, че номинацията на Захариева разкрива фаталния дефицит на професионализъм и държавничество на този, който я е номинирал. Чрез нея в изпълнителната власт триумфално влиза президентът Росен Плевнелиев, който в битността си на строителен предприемач е съдружник със съпруга й Ангел Захариев - това не е конфликт на интереси, това е пълна хармония на интереси, заяви Ташева. Според нея във властта влиза "един кръг - капиталово-медийно-каолиново-винарски", и напълно се потвърждавало биполярното разстройство на управляващите опозиционери, които оправдаха квалификациите "психодесни".

Стефан Кенов от БДЦ каза, че ще пордкрепят Захариева. Тя имаше среща с тях преди днешното заседание. Готви сме да подкрепим и предложенията за закона за съдебната власт и за процесуалните закони и да бъдем нейна подкрепа за бъдещо приемане на бюджета на съдебната власт и на министерството, каза Кенов. По думите му тя може да завърши съдебната реформа.

Румен Йончев от Земеделски народен съюз, част от парламентарната група на БДЦ, попита кой ще носи отговорност за съдебна реформа - ГЕРБ, Реформаторския блок, какъв е съставът на коалицията, която застава зад това решение. Затова и депутатите от партията му няма да подкрепят Захариева.

Независимият депутат Велизар Енчев посочи, че днес за кой ли път в парламента ще триумфира принципът на отрицателния подбор. Правилно ли е да избираме правосъден министър с изцяло административна биография, само защото е с юридическа диплома, коментира той. И отбеляза, че за първи път от 25 г. насам България ще има министър на правосъдието, който не е завършил Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". За втори път ще бъде избран човек от обкръжението на президента и след като първият се провали, каква е гаранцията, че няма да се провали и вторият, каза още Енчев.

Независимят депутат Георги Кадиев се обърна към Захариева, че трябва да се бори с корупцията и напомни за скандала покрай министъра на земеделието Десислава Танева и джиповете за 200 000 лева за горското стопанство в Сливен. Вие как ще се борите с корупцията, как ще я накарате да подаде оставка, Казахте, че няма да делите магистратите, а как ще делите магистралите.

Днес не галсуваме министър на правосъдието, а вот на доверие на правителството, обърна се той към депутатите в залата. Този парламент и кабинет изчерпи мандата си, защото няма реформи, единственият изход са избори, заяви Кадиев. Заради нарушаване на правилника и влизане в непозволен словесен сблъсък от парламентарната трибуна с министъра на земеделието, Кадиев беше отстранен от днешоното заседание и не успя да гласува.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Първият медицинският хеликоптер вече може да изпълнява пълните си функции
Първият медицинският хеликоптер вече може да изпълнява пълните си функции
Мощна магнитна буря удари Земята
Мощна магнитна буря удари Земята
Удостоверяването на машините за гласуване стартира днес
Удостоверяването на машините за гласуване стартира днес
Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище
Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище



Яндекс.Метрика