Ердоган обяви, че Турция има неоспорими доказателства срещу Гюлен

07.08.2016 г. 16:49:52 ч.
/
Ердоган обяви, че Турция има неоспорими доказателства срещу Гюлен
Турция разполага с неоспорими доказателства, че Фетхуллах Гюлен е човекът, който е заповядал да бомбардират турския парламент в нощта на метежа на 15 юли. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за базираната в Катар телевизия "Ал Джазира". Интервюто е цитирано от турския вестник "Миллиет" и преразказано от БТА.

В отговор на въпрос, с какви документи разполагат турските власти, за да поискат от Вашингтон екстрадиране на Гюлен, който живее в Пенсилвания, Ердоган казва: "Ние отговорихме на Вашингтон, че главният обвинителен документ, с който разполагаме, са показанията на началника на Генералния щаб Хулуси Акар".

Ердоган описва Фетхуллах Гюлен като "не особено умен човек, който разказва пророчески притчи, разплаква слушателите си и ги манипулира". Имало обаче хора, които му вярвали и са инвестирали сериозни суми в него.

Според турския президент в училищата на Гюлен, разположени в 170 държави, се обучават децата на лидерите и отговорните личности на тези държави, за да бъдат подчинени на неговата организация.

Не използвам сила, която не ми е дадена от Конституцията

"Никога не бих използвал право, което не ми е дадено от турския народ. Аз не съм деспот или диктатор. Ако народът реши да се премине към президентска система, тогава ще изпълня дадените ми пълномощия. Аз не разполагам със силата да използвам право, което не ми дадено от конституцията. Това е принципът на Тайип Ердоган. Искам целият свят да знае това", казва Ердоган, в отговор на въпрос.

По думите на държавния глава, осуетеният опит за преврат е като земетресение, разтърсило страната, и Турция трябва да бъде готова за евентуални вторични трусове. "Принудени сме да прочистим вертикално и хоризонтално всички елементи на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Прочистваме военните училища. Чистката в турската армия бе належаща", казва турският президент.

Ще изчистим държавата и ще я построим от нула

Ердоган подчертава, че Министерството на отбраната ще укрепне. "Ние искаме армия, притежаващо високо самочувствие, но в същото време да бъде армия от хора, които обичат родината си до такава степен, че да бъде изключено да насочат танковете срещу собствения си народ. Ще изчистим държавата от всички елементи на ФЕТО и ще я построим отново, от нулата", каза турският президент.

Ердоган не скрива, че е разочарован от Западните страни, които не са показали, че са срещу преврата. "Само ни казаха: "преминахте премеждие". След това започнаха странни изказвания - арестувахте прекалено много хора, арестувате войници и прокурори. Те нямат право да критикуват системата, без да са разбрали какво точно става в Турция. Тези хора не са почтени", обобщи турският президент.

Той допълва, че е казал на правозащитната организация, базирана в Лондон, да си гледа работата, като го е критикувала за извършените арести и съдебни процеси. "Бъдете справедливи. Нищо не може да оправдае въоръжен преврат срещу законно избрано правителство", е мнението на Ердоган.

Турция е важна и силна, и Русия е важна и силна

По повод предстоящата среща с президента на Русия Владимир Путин, турският държавен глава посочва, че тя е била планирана преди събитията на 15 юли. "Визитата в Русия е важна за ситуацията в региона. Турция е важна и силна държава. Русия също е силна и голяма държава. Важно за региона е, че ще бъдем рамо до рамо. Русия, Иран, Ирак и Турция, даже Ливан, трябва да се съберат по проблема за кризата в Сирия", смята Ердоган.

Той критикува ЕС, че не изпълнява задълженията си по споразумението за миграцията. "Трябва да започне изпълнението на споразумението с ЕС за миграцията. Но, за да изисква от Турция да изпълни своите задължения, ЕС трябва преди всичко да изпълни дадените обещания.

Досега ЕС не бил направил стъпка в това отношение. А и за съюза проблемът с трите милиона сирийци и иракчани в Турция не съществувал.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Белград, има ранени
Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Белград, има ранени
Хилъри Клинтън идва в България за специална среща
Хилъри Клинтън идва в България за специална среща
Хусите свалиха американски боен дрон над Йемен
Хусите свалиха американски боен дрон над Йемен
Белият дом предлага легализиране на марихуаната в САЩ
Белият дом предлага легализиране на марихуаната в САЩ



Яндекс.Метрика