Еврокомисията с остър доклад срещу Турция, за Анкара оценката не е точна

29.05.2019 г. 16:49:24 ч.
/
Еврокомисията с остър доклад срещу Турция, за Анкара оценката не е точна
Турция е продължила да се отдалечава от ЕС, заяви Европейската комисия в годишната си оценка на реформите, необходими за еврочленство. "Преговорите на практика стигнаха до застой." Наблюдава се "допълнително сериозно отстъпление" в областта на човешките права, съдебната независимост и стабилната икономическа политика. Според еврокомисията свободата на изразяване е ограничена, а правителството е засегнало негативно финансовите пазари.
"Продължи сериозното отстъпление в турската икономика, задълбочавайки опасенията за функционирането на пазарната икономика на страната", се казва в доклада.
Отбелязва се, че макар въведеното през юли 2016 г. извънредно положение да е било отменено през юли 2018 г., то е било последвано от приемането на закон, запазващ много елементи от извънредното положение за още три години. Законът ограничава основните свободи и позволява да бъдат отстранявани държавни служители, включително съдии, да се ограничава свободата на движение и на събиране.


Продължават да бъдат задържани редица защитници на човешките права, активисти на гражданското общество, журналисти, учени, политици, лекари, адвокати, съдии, ЛГБТИ хора, които освен това са подложени на кампании на очерняне от страна на медии и високопоставени политици. Допълнително е ограничено пространството за организации на гражданското общество, работещи в областта на човешките права и свободи.
Новата президентска система централизира властта в ръцете на изпълнителната власт и значително ограничи законодателната и надзорната функции на парламента. Министрите вече не се явяват пред депутатите, които могат да задават само писмени въпроси.
Растящата политическа поляризация продължава да пречи на конструктивния парламентарен диалог. Маргинализирането на опозицията, особено на Демократичната партия на народите, продължава. Много нейни членове са задържани.
Според еврокомисията сериозни опасения буди фактът, че кметските избори в Истанбул, спечелени от опозицията след 25 години управление на партията на Реджеп Тайип Ердоган и нейните предшественици, са били анулирани, което противоречи на ядрото на демократичния изборен процес – да се гарантира, че волята на хората надделява.
Ситуацията на югоизток продължава да е проблемна въпреки подобрената среда за сигурност. Макар правителството да има законно право да се бори с тероризма, то е и отговорно да гарантира, че това се прави в съответствие с върховенството на закона, човешките права и основните свободи.
В съдебната система се наблюдава сериозно отстъпление и препоръките в предишните доклади не са били приети или приложени. Продължава политическият натиск върху съдии и прокурори. Отстъпление има и по отношение на борбата срещу корупцията. Напредъкът в борбата срещу организираната престъпност е ограничен.
Отбелязва се, че Турция е постигнала добър напредък в областта на миграцията и политиката за убежище и е останала ангажирана с ефективното прилагане на споразумението с ЕС от март 2016 г. Няма обаче напредък в хармонизирането на турската визова политика с тази на ЕС. Сериозно отстъпление има и при човешките права, свободата на изразяване и на събиране, имотните права. Няма напредък в нормализирането на двустранните отношения с Кипър.
През 2018 г. влошаването на външните условия за финансиране изкара наяве уязвимостта, натрупвана с години. В отговор турските власти предприеха серия от политически действия, които оказаха негативно влияние върху функционирането на пазарите. Задълбочиха се опасенията за независимостта на ключови икономически институции.
Продължават проблемите с качеството на образованието и баланса между половете.
Реакцията
Докладът за Турция не оценява точно сегашната ситуация в страната и не е възможно да се приемат нечестните критики, които предлага, каза зам.-външният министър Фарук Каймакчъ, цитиран от "Ройтерс".
Турция внимателно ще отбележи конструктивните критики в доклада, посочи той, като добави, че Анкара очаква европейските й партньори да подкрепят борбата й срещу заплахите за сигурността.
Снимка:www.europarl.europa.eu
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица
Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица
Лондон: От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна
Лондон: От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна
Съветът на ЕС одобри промени в Общата селскостопанска политика
Съветът на ЕС одобри промени в Общата селскостопанска политика
Тръмп отрече Ники Хейли да е негов кандидат за вицепрезидент
Тръмп отрече Ники Хейли да е негов кандидат за вицепрезидент



Яндекс.Метрика