Евростат: Само 0,3% от българите работят от вкъщи

22.06.2018 г. 09:33:53 ч.
/
Евростат: Само 0,3% от българите работят от вкъщи
България е на последно място в ЕС по дял на работещите от дома си хора за 2017 г. Данните на Евростат показват, че едва 0.3% от нашенците избират такъв тип заетост. 
Подобна е и ситуацията в Румъния 0.4%. Средната заетост за съюза на работещите от вкъщи остава 5%. Обикновено да работят от жилището си предпочитат холандците (13.7%). След тях се нареждат държавите Люксембург и Финландия съответно с 12.7% и 12.3%. Делът на служителите, които понякога работят от вкъщи, също расте стабилно през годините. През 2008 г. той е бил 7.7%, докато през изминалата е достигнал 9.6%.
По-често жените избират да работят от вкъщи, това показва още проучването на Евростат, цитирано от "Монитор". Въпреки това в Холандия и Дания положението е обратното. Влияние върху надомната работа оказва и възрастта, с напредването й все повече хора избират този тип заетост.
Единствено в Люксембург и Холандия има висок процент на младежи, които предпочитат да бъдат заети от вкъщи. България се нарежда и в дъното на класацията на страните с временна трудова заетост, това каза генералният директор на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите Филип Пуше по време на представяне на сравнителния анализ на трудовите тенденции в общността.
Временната заетост била по-широко застъпена в богатите държави отколкото в бедните, защото във вторите дори и да работиш по 8 часа, то парите пак не стигали, стана ясно още.
В Испания например почти никои под 30 г. нямал постоянен трудов договор. Заетостта на населението в съюза също нараснала, като за Швеция, Германия и Великобритания достигнала 75%. За сравнение в страната ни тя е 60%, т.е. разликата в трудовия пазар е 15%.
Въпреки покачването на заетостта, работните часове били по-малко в сравнение с тези преди световната криза, добави още Пуше. Това се дължало на факта, че все повече служители бивали наемани на непълен работен ден. 2 милиона европейци са готови да започнат работа, но се чувстват обезкуражения, стана ясно още по време на представения анализ. 500 хил. пък са тези, които нямат възможност да търсят, защото гледат възрастен човек или дете.
Разликите в минималните заплати в държавите членки пък били огромни, като по-високи били в Източните страни. Анализът показва още, че колективните трудови договори са най-приложими във Франция (98%). В България, Румъния и Унгария покритието им е едва 20% , като най-често от тях се възползват учителите.
Снимка:ljob.ru
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Миглена Александрова от „Атака” напуска парламента заради Валери Симеонов
Миглена Александрова от „Атака” напуска парламента заради Валери Симеонов
Експерт: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и заради натиска
Експерт: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и заради натиска
Грипът ни напада 10 дни след студа
Грипът ни напада 10 дни след студа
Майките на деца с увреждания продължават с протестите
Майките на деца с увреждания продължават с протеститеЯндекс.Метрика