Фалстарт на мегаделото КТБ

13.12.2017 г. 14:01:02 ч.
/
Фалстарт на мегаделото КТБ
Специализираният наказателен съд не даде ход на разпоредителното заседание по мегаделото КТБ.
Делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. Василев е нередовно призован, защото не са му връчени призовката и обвинителният акт.
Делото не тръгна и заради един от подсъдимите, който се яви без адвокат, тъй като защитникът му е починал. Още един от подсъдимите е с нов защитник, който пък още не се е запознал с материалите по делото.
В началото на заседанието стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 г. 
Адресът на Василев е издирван и чрез трите мобилни оператора, като те са питани дали Василев е ползвател на телефонни номера и какъв адрес е посочил. Операторите са отговорили, че той не е техен клиент.
 
Искана е справка и от НОИ, но все още няма отговор на нея. Изпратено е и искане за справка от Гранична полиция кога лицето е напуснало страната и има ли данни за преминаване през КПП за 01.01.2007-20.11.2017. Регистрирано е едно влизане у нас през летището юни 2014 г.
ГДИН също са питани дали лицето не се намира в някой от затворите да изтърпява наказание, като отговорът оттам е, че такова лице не търпи наказание. Искана е и справка от НСлС да не би лицето да се намира в ареста. Искано е и да се отговори какъв е резултатът от общодържавното издирване на лицето, като от СДВР отговаря, че е обявен за издирване от 2014 г и издирването продължава. Изпратена е и покана през министерство на правосъдието до Сърбия за връчване на призовка и обвинителен акт на Василев, отговор няма.
Прокуратурата поиска да не се дава ход на разпоредителните заседание, заради нередовното призоваване на Цветан Василев. Защитниците на 18-те подсъдими също поискаха да не се дава ход на разпоредителното заседание заради нередовното призоваване на Василев и заради липсата на защитник на един от подсъдимите.
Прокуратурата поиска призовката и обвинителният акт на Василев да бъдат връчени на адвокатите му, но те категорично възразиха с аргумента, че не са упълномощени за това.
Единият от адвокатите на Василев поиска на всяко заседание по делото да се прави звукозапис, на което прокуратурата възрази, а съдът не уважи искането на защитниците на Василев.
Лазар Карадалиев, адвокат на Цветан Василев, заяви след заседанието, че процесът ще протече трудно поне докато Василев е в Сърбия, а кога ще присъства на делото, зависело от сръбските власти.
По думите му Василев трябва лично да си получи книжата по делото, а задочната процедура се активира, когато категорично се установи, че не може да бъде открит никъде. Той уточни, че само сръбските адвокати знаят кога ще бъде екстрадиран.
Иван Гешев - един от прокурорите по делото, заяви, че делото ще го има и прокуратурата има интерес, то да тръгне. Той заяви, че доказателствата, с които разполагат, ще дадат отговорите на въпросите, които се задават в обществото.
На въпроса защо Делян Пеевски не е в залата, Гешев заяви: "Освен г-н Пеевски, липсват още много лица - и Обама, и Путин, ако искате и Тръмп. За г-н Пеевски няма доказателства към този момент в този предмет на разследване, че е извършил престъпление. Затова го няма в обвинителния акт."
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон
НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница
НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници



Яндекс.Метрика