Фирма „Металагро“ АД – по- успешна с помощта на европейски средства (ВИДЕО)

13.04.2016 г. 18:15:31 ч.
/
Фирма „Металагро“ АД – по- успешна  с помощта на европейски средства (ВИДЕО)
Втори „Ден на отворените врати“, Областен информационен център – Добрич, проведе в град Добрич, в сградата на Висше училище по мениджмънт (Международен колеж) – ет. 2. Събитието е част от Националната кампания „Успешни ЗАЕДНО“.
Домакин на втората среща бе фирма „Металагро“ АД, в лицето на господин Найден Йосифов – управител, който постави началото на срещата с презентация на проект BG161PO003-2.1.11-0014-C0001 „Технологична модернизация на производството на " Металарго"АД, по който проект са закупени 7 машини и проект „Инвестиции в модерно технологично оборудване“, закупени 4 машини. И двата проекта са финансирани по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007- 2013 година.
Дружеството е създадено през 1950 година в гр. Добрич. Като много български предприятия и Металагро АД възниква като голяма занаятчийска работилница за селскостопански инвентар, но е първият производител в страната, който преминава от занаятчийския период към етап на промишлено производство на селскостопански машини в заводски условия.
През изминалите 60 години от своето съществуване в дружеството са се произвеждали сламопреси, почвообработващи машини, ремаркета за трактори, прикачни комбайни за прибиране на царевица, приспособления (хедери) за прибиране на бобови култури и соя.
Днес фирмата произвежда хедери за слънчоглед, хедери за царевица, приставки за рапица, раздробители за слънчогледови и рапични  стъбла. Но машината, с която се свързва името "Металагро” както в България, така и целия бивш източен блок е ПСП 1,5 - тази умна и рационална конструкция остава ненадмината и до днес по заложените в нея принципи за прибиране на слънчоглед с минимални загуби.
Друга сфера, в която се разива предприятието е плод на  дългогодишно  сътрудничество с големи и утвърдени фирми от Германия от бранша на автомобилостроенето. За немските си партньори дружеството  произвежда части за вграждане в транспортни средства и сервизно оборудване. Целият производствен цикъл е в рамките на фирмата -  от леене на чугун и стомана до праховото или класическо боядисване на готовия продукт и извършване на  100% контрол за качество на материалите и 100% контрол на продукцията.
Г-н Йосифов, сподели, че фирмата разполага с персонал от 80 човека - специалисти в съответните области. В тази връзка фирмата ще се възползва и по програмите за заетост, допълни той.
В заключение, Найден Йосифов, допълни, че фирма „Металагро“ АД успява и със собствени средства да купува машини средно в рамките на всеки две години по една машина, като и тази година е планирана такава дейност. По този начин, фирмата е успяла да закупи общо 3 машини. Несъмнено обаче, европейските средства са тези, които са дали тласък на фирма „Металагро“ АД с един век напред, добави той.
От своя страна екипът на ОИЦ – Добрич запозна присъстващите с възможностите за европейско финансиране на бизнеса през 2016 г., включително и предвиден прием на някои от мерките по Програмата за развитие на селските райони. Представени бяха и финансови инструменти в подкрепа на бизнеса.
Маринела Георгиева, главен експерт – кординатор инженер по животновъдство към Национална служба за съвети в земеделието – офис Добрич, пък от своя страна представи в детайли подмярка 6.1. - Стартова помощ за млади земеделски производители, Тематична подпрограма за развитие на малките стопанства и Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства”
След края на събитието, екипът ни заедно с представители на медии посети на място базата на фирмата домакин.
Следващ „Ден на отворени врати“, ОИЦ – Добрич ще проведе на 15 април (петък) в залата на Община Каварна – етаж 1.
ОИЦ – Добрич,  е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
DS Home Добрич: 25 години в служба на общността и клиентите, съчетани със специални предложения и събития
DS Home Добрич: 25 години в служба на общността и клиентите, съчетани със специални предложения и събития
ДФ „Земеделие“ одобри преструктуриране на средства за изплащане на „украинската помощ“
ДФ „Земеделие“ одобри преструктуриране на средства за изплащане на „украинската помощ“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране



Яндекс.Метрика