ГДБОП с показни арести във Фонда за лечение на деца

20.04.2016 г. 16:46:42 ч.
/
ГДБОП с показни арести във Фонда за лечение на деца
Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и специализираната прокуратура организираха показна акция във Фонда за лечение на деца в чужбина в сряда, при която бяха задържани общо 8 ръководни служители. Сред тях е председателят на институцията Павел Александров, потвърдиха официално от държавното обвинение.
Случайно или не, операцията на антимафиотите се проведе точно в деня, когато заседава общественият съвет към фонда, в който членуват и няколко журналисти. Очаквано, още преди края на акцията, пред сградата на Центъра по хигиена в София се събраха доста медии.
По неофициална информация на Mediapool по време на проваленото от разследващите заседание на обществения съвет е трябвало да се вземат решения по десетки случаи на нуждаещи се деца, повечето от които с положителни становища за финансиране на лечение зад граница. Сред тях е имало и спешни казуси.
Държавното обвинение засега уточнява единствено, че става въпрос за разследване срещу "организирана престъпна група за корупционни престъпления". Задържаните ръководни служители на фонда са заподозрени за длъжностни престъпления и получаване на подкупи, се казва още в съобщението на прокуратурата. Спецсъдът е разрешил и претърсвания и изземвания в сградата. Повече информация разследващите ще предоставят в четвъртък.
Според неофициална информация досъдебното производство е било образувано преди няколко месеца по сигнал на здравния министър Петър Москов за злоупотреби при заплащането на транспорта на децата в чужбина и уреждането на престоя им там.

Между министъра и ръководството на фонда отдавна тлее напрежение, като за последно то стана видимо в средата на ноември м.г. Както Mediapool тогава писа, здравното ведомство безабавило пари, необходими за разплащането с чужди и български клиники и фирми за медицински изделия. По тази причина през октомври и ноември м.г. фондът бе натрупал задължения за 1.8 млн. лева към чужди клиники, в които са изпратени за лечение български деца. Задълженията към български болници и фирми за медицински изделия бяха 800 000 лева.

След като членове на обществения съвет към фонда се обърнаха към медиите и направиха проблема публичен, здравното министерство преведе всички дължими средства. Москов пък обясни забавените плащания с течащи проверки по подозрения за злоупотреби във фонда. Намекна и за установени нарушения, но такива така и не бяха обявени официално. Междувременно в някои медии се появиха координирани атаки срещу фонда.

Не е тайна, че в здравното министерство отдавна има настроения Фондът за лечение на деца в чужбина да бъде преструктуриран в агенция или комисия без обществен съвет, който да има думата по отделните казуси. Както функционира, например, Фондът за лечение на възрастни хора.
Снимка:kanal3.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Доц. Росен Калпачки: На 10 минути един българин получава инсулт
Доц. Росен Калпачки: На 10 минути един българин получава инсулт
Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска оставката на ръководството на НКЖИ
Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска оставката на ръководството на НКЖИ
От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%
От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%
Денят на данъчната свобода
Денят на данъчната свобода



Яндекс.Метрика