Начало >Добруджа >Общество

Гимназия „Райко Цончев“ чества своя патрон на Благовещение

25.03.2021 г. 12:17:42 ч.
/
Гимназия „Райко Цончев“ чества своя патрон на Благовещение
С богата виртулна програма Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“ отбелязва патронния си празник. Близо месец ученици и учители заснемат видеа, посветени на благодетеля на Добрич, на благотворителността, на делото и словото, музиката, свързани с доброто и човешкото милосърдие. От 9:00 до 18:00 на всеки кръгъл час в официалната страница на училището ще бъдат качвани видеата и текстовете.
Пограмата започна точно в 9:00 с послание на директора на училището д-р Маргарита Христова, част от което споделяме:
„Благовещение, благодетел, благотворителност започват с една и съща дума - БЛАГО, тоест ДОБРО. А каква по-значима мисия от това всеки от нас да опази доброто в собствения си ноев ковчег, пренасящ неунищожимите ценности през потопа на съвременните изпитания.
В трюма на паметта личности като възрожденеца Райко Цончев са модел да подражание за това как се обича Родината, как се преодоляват ударите на съдбата, как се печели авторитет, как се носи отговорност.
Блага е вестта, че има хора, които да ни служат като примери.
Блага е вестта, че има кой да продължи пътя им.
Мили ученици, бъдете достойни наследници на Райко Цончев в трудолюбието, постоянството, упоритостта, тъсенето на нови възможности и най-вече в това да градите, давайки!“
 
В 10:00 Христо Ташев от 8 клас рецитира „Три гроша и половина" - поема, посветена на Райко Цончев, а в 11:00 Диляна Чопаринова от 10 клас представи публична реч за живота и обществения принос на възрожденеца.
Програмата продължава в 12:00 часа с представяне на художествения проект на екип от ученици и учители „Образът на Райко Цончев през погледа на съвременния ученик и чрез новите дигитални технологии.“ Това е видео разказ за заснемането на скулптурен образ на Райко Цончев, дигиталната му обработка чрез компютърни програми като Adobe Premiere Pro, Photoshop, Lightroom, After Effects, Illustrator и превръщането му в графичен контурен образ. Проектът включва и изработването на платно с дървена рамка, проектиране на графичния контурен образ, рисуването му върху платното и цветово решение на портрета. Видеото е и открит урок за интегриране на IT- умения с уменията на художника. Докато тече видеото, ученици разказват подробности за житейските изпитания на патрона.
В 13:00 катедра „Чужди езици“ представя своя клип „Благодетели и благодеяния в XXI век“, в който учениците на Гимназията споделят свои мисли по темата на английски, испански, немски, френски и руски език.
Планувано е в 14:00 часа да се презентира реализирана инициатива за почистване на гроба на Райко Цончев. В нея участват ученици от 9 в, 10 б, 10 г клас.
По програма в 15:00 празникът продължава с изпълнение на китарения дует Давид Михайлов от 8 б клас и учителя по испански език Симеон Петров. Двамата ще изпълнят мелодията на песента „Ако си дал“.
В 16:00 часа ще бъде публикувано есето на Евита Тикова „Мисли от сърцето на Райко Цончев“, а в 17:00 ше бъде представена и литературно-художествена творба на Самуил Василев от 8 в клас в жанра „Carmima figurata“.
Програмата ще завърши с песента „Българка“ в изпълнение на Диляна Чопаринова.

Коментирайте
Подобни новини
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас
На 25.05.2024г. изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия
На 25.05.2024г. изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия
Прогноза за времето в събота
Прогноза за времето в събота
ИЗБОРИ 2024: "Има такъв народ" с цел да върнат здравия разум в следващия парламент
ИЗБОРИ 2024: "Има такъв народ" с цел да върнат здравия разум в следващия парламент



Яндекс.Метрика