Начало >Добруджа >Общество

ХІІІ ловен събор на сдружение „ЛРД-Добрич” се проведе днес на Кобаклъка (ВИДЕО)

15.10.2017 г. 13:13:41 ч.
/
ХІІІ ловен събор на сдружение „ЛРД-Добрич” се проведе днес на Кобаклъка (ВИДЕО)
С празничен водосвет и освещаване  знамената на ловните дружини започна днес  Тринадесетият ловен събор на сдружение „ЛРД –Добрич” на ловно-стрелковия комплекс в местността Кобаклъка. Съборът е посветен на 120-та годишнина от учредяването на първото ловно дружество в Добрич, а участие в него взе новоизбраният председател на НЛРС ”Съюз на ловците и риболовците в България” инж.Васил Василев.
За МГ Добруджа той заяви: „Националната организация на ловците и риболовците успя да се съхрани за тези 27-28 години на преход и това показва, че когато хората са обединени около родолюбива кауза, лишена от политически интереси и страсти, успяват да съхранят нещо, което е богатство за държавата”. Догодина организацията на ловците ще отбележи своята 120-годишнина,  което я прави най-старата и най-голяма обществена неправителствена организация. Тя винаги е отстоявала правата на българските ловци, защитавала е българската природа и дивечовото богатство, каза още инж. Василев. Той отчете негативната тенденция за намаляване броя на ловците и отдаде това на демографската криза в страната. Отлив има и на чуждестранни ловци, призна Васил Василев, а като причина посочи икономическата криза в Европа, както и променения  профил на ловеца в наши дни. Преди България е била предпочитана дестинация за търсачите на трофеи от благороден елен, но резкия срив в популацията му е довело до невъзможност да се предложи като обект за лов. В момента популацията в североизточната част на страната е стабилизирана и надеждите са, че европейските ловци ще се завърнат.
Що касае проблемите на добруджанските ловци, то те са свързани с интензивните земеделски политики, заяви инж.Василев. Земеделието е важен отрасъл от икономиката, но трябва да се спазват правилата, за да се опази биологичното разнообразие. От Националното сдружение ще настояват за въвеждане на контрол над химизацията и създаване на „зони на спокойствие”, където да не се обработват площите и да се създадат условия за оцеляване на дивеча.  И докато преди добруджанските полета са били обитавани от много зайци, сърни и елени, то днес срещата с тях е случайна, заключи председателят на Нац. сдружение на ловците и риболовците.
Днес бяха наградени призьорите в състезанието по ловна стрелба в дисциплината „скийт” и бяха връчени грамоти на заслужили деятели и ветерани на ловното дело в Добричко за техния принос в развитието на дружеството.
Председателят на УС на сдружение „ЛРД-Добрич” Илия Михайлов връчи специална картина и поздравителен адрес по повод 60-годишния му юбилей на ръководителят на ПФА „Добруджа” Стоян Господинов.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Прогноза за времето на 4 май
Прогноза за времето на 4 май
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май



Яндекс.Метрика