Начало >Добруджа >Общество

Харалан Александров: Българите трябва да се чувстват добре, както с европейската си принадлежност, така и с българската

23.03.2019 г. 15:17:32 ч.
/
Харалан Александров: Българите трябва да  се чувстват добре, както с европейската си принадлежност, така и с българската
Европа е донор на ценности на целия свят. Зад тези ценности  стоят няколко хиляди  години  история. Европейските ценности са преминали през невероятни изпитания и са успели да възтържествуват и не просто да се адаптират към новата ситуация, а да зададат посока на новия свят, коментира в Добрич социалният антрополог Харалан Александров, който бе гост на регионална среща на тема, свързана с европейските ценности. Срещата бе организирана от Жени ГЕРБ. Във форума се включиха Ирена Соколова, председател, Даниела Димова - член на НИС на Жени ГЕРБ  и членове на дамските организации на партията от Добрич и Силистра. Българите трябва да намерят начин да присъстват в големия свят със своите ценности и култура и да се чувстват добре,  както с европейската си част, така и с българската си част. ЕС  е огромен  резервоар от ценности,  завоевания  и постижения в цивилизационен план, а нашата задача е да неместим националната ни  идентичност към  европейската, каза той.   
България има уникален исторически шанс и той не трябва  да бъде проиграван, е мението на  социалният антрополог. По думите му страната ни  идва късно в този  свят, но влиза много силно и получава своето  достойно място. Оглеждането в нашата история и тази на Европа е поуката за това колко много сме направили за кратко време, коментира още той.  От средата на 19-ти  век  идентичността на модерната българската нация се  формира на база възприемане на  най-доброто от европейските ценности. Всички документи, на които се базира националната ни идентичност, са реплика на най-доброто, постигнато в Европа по онова време, припомни Харалан Александров.
Срещата  бе открита от народния представител Даниела Димитрова, която в своето експозе обърна внимание на ролята на жената в съхраняването  и  предаването на  ценностите, които са станали част от европейското общество - толерантност, справедливост, солидарност и други.
 
 



 

Коментирайте
Подобни новини
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика