Храните по света са поевтинели през май до най-ниската си стойност от 5 г.

04.06.2015 г. 16:12:11 ч.
/
Храните по света са поевтинели през май до най-ниската си стойност от 5 г.
Световните цени на храните са сe понижили през май до най-ниското си равнище от септември 2009 г., като спадът на цените на зърнените култури, млечните и месните продукти компенсира лекото повишение на цените на растителните масла и захарта. Това съобщи днес Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Ройтерс.
Индексът на организацията, отчитащ месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е достигнал средно 166.8 пункта през миналия месец, което е понижение с 2.4 пункта, или 1.4 на сто, спрямо април, а на годишна основа спадът е с 46 пункта, или 22.4 процента.
Високото световно производство, силният американски долар и по-евтиният петрол потискат цените на храните през последната година, като индексът спада от април 2014 г.
Цените на растителните масла и захарта не следват тенденцията. Палмовото масло е поскъпнало заради опасения от евентуалните последици от климатичното явление Ел Ниньо в Югоизточна Азия, а цената на соевото масло укрепна заради по-високото търсене, особено в Китай, отбелязва ФАО.
Захарта отчита първото си значително поскъпване от октомври заради по-късното започване на сезона на смилане на захарната тръстика в Бразилия.
ФАО прогнозира, че световното производство на зърно ще достигне 2.524 милиарда тона през 2012-2015 г. Миналата година реколтата бе рекордна. През април организацията прогнозираше годишен добив от 2.509 милиарда тона. Прогнозата е повишена главно заради по-високата от очакваното реколта в Африка и Северна Америка, но добивът за 2015-2016 г. все пак се очаква да бъде с 1 процент по-нисък, отколкото миналата година.

Зърнените запаси в края на сезон 2015-2016 година се очаква да достигнат 634.3 милиона тона спрямо 646.5 милиона тона през 2014-2015 г.
Снимка:www.anordestdiche.com
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек
Путин пристигна на посещение в Китай
Путин пристигна на посещение в Китай
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо



Яндекс.Метрика