Християна Дънкова се готви за „Златният Орфей” и за турне с Миро

10.08.2015 г. 14:08:10 ч.
/
Християна Дънкова се готви за „Златният Орфей” и за турне с Миро
Не един и два са талантите – продукт на студиото за поп и рок певци „Сарандев”. Сред тях е и Християна Дънкова. Талантливото момиче е завършило училището по изкуства СОУ „Свети Климент Охридски”, където е пяла в една от формациите. Християна е носителка на над 50 награди от национални и международни конкурси и фестивали, сред които и три Гран при. Миналата година тя блесна в музикалния формат „Гласът на България”. В кастингите „На тъмно” Християна се представи с песента „Не така” на Б. Т. Р. Изпълнението й накара и четиримата членове на журито да се обърнат и така да пожелаят тя да влезе в отбора им, но тя  избра отбора на Миро. В предаването тя успя да стигне в подножието на финала, като с изпълненията си доказа на всички своя голям потенциал. Сега тя е сред изпълнителите, които Миро избра да бъдат част от неговото лятно турне.
В края на месеца в Слънчев бряг Християна ще се яви на възобновения конкурс Златният Орфей, след като бе допусната до финала от селекционната комисия. Тя  ще се представи с песен, написана от друга добричлийка - Радостина Колева.
 

Само след две седмици ще участваш в „Златният Орфей”. На сцената ще се изяви и Кремена Димитрова, но различното при теб е, че твоята песен е написана също от добричлийка – Радостина Колева. Кажи ни малко повече за песента и чия беше инициативата за нея?
Песента се казва „Дошъл назаем”, по музика и текст на Радостина Колева, а аранжиментът е на изключителния музикант Дани Милев, с който имах възможността да работя. Идеята за песента дойде от самата Радостина. Ние се запознахме покрай участието си в „Гласът на България”. Там, тя доколкото знам ме е харесала като изпълнител и след края на предаването, искаше да направим нещо съвместно. Ето, че то вече е факт.
А идеята бе по принцип да работите заедно или умишлено искахте общата Ви песен да бъде за „Златният Орфей”?
По принцип искахме да направим нещо заедно, но като разбрахме, че конкурсът „Златният Орфей”, който е една емблема за българската музика, тази година ще се проведе, решихме песента да бъде изпратена за участие в него, тъй като звученето й според нас подхожда много на този музикален форум.
Аз вече имах възможността да чуя песента и по мое мнение гласът ти много наподобява на този на Маргарита Хранова в ранните й години.
(Смее се) Този коментар го чувам вече 5-6 пъти, което естествено за мен може да бъде един голям комплимент, защото г-жа Хранова е изключителен изпълнител, доказал се във времето.
Умишлено ли търсихте подобно звучене на песента, да е подходяща за конкурса или просто така се получи?
Песента така се получи, с такова звучене. На мен страшно много ми допадна като темперамент и емоция, надявам се да съм я предала в самото звучене на песента. Наистина много ми харесва песента и решихме да бъде за там. Мисля, че се получи доста добре.
Тази емоция, за която говориш ще трябва да я предадеш на живо, защото всички песни ще бъдат изпълнявани със симфоничен оркестър, нали така?
Да, на живо ще бъде, със симфоничен оркестър. Аз бих казала, че в това отношение имам един доста голям плюс. Мен по-скоро ме плаши студийното изпълнение, отколкото живото, защото от доста години пея на големи сцени, с оркестър. В Румъния съм пяла с Биг Бенда на тяхното национално радио и това не е нещо ново за мен. Мисля, че точно там наистина ще изпълня моята задача.
Освен това миналата година пя и с Ку-Ку бенд.
Да, миналата година имах честта да пея и с Ку-Ку бенд, което е много висока летва и там говорим вече за абсолютен професионализъм.
Като споменахме Ку-Ку бенд, с част от членовете на групата, ще участвате в турнето на Миро, което също стартира в края на месеца.
Да, края на месец август ще бъде за мен доста натоварен и емблематичен, защото ми предстоят доста важни и хубави неща. Ще бъдем на турне заедно с екипа, който правихме промоцията на албума на Миро, която се излъчи по БТВ. Същият този екип се събираме и ще посетим четири от най-големите градове в България. На 30.08 сме в Бургас, на 31.08 сме във Варна, на 2.09 сме в Русе и на 13.09 сме в Пловдив.
Ще успееш ли да се справиш с натоварването? На 31-ви си във Варна, на следващия ден трябва да си в Слънчев бряг за „Златният Орфей”.
Естествено, че ще успея.  Това са хубави неща и когато човек си има силата на духа и желанието, смятам, че винаги ще намери начин да успее.
Кое е приоритет сега – подготовката за турнето или подготовката за конкурса?
Не мога да степенувам кое е приоритет. Двете подготовки вървят ръка за ръка. За мен и двете неща са изключително важни, така че подготовките и за двете си вървят устремено.
Знаем, че беше вокалист  на групата „Лот Лориен”. Какво се случва с нея?
Така се случи, че по-голямата част от членовете на групата заминаха да живеят в Англия и просто се наложи да се разделим. Аз смятам, че музиката, до която имах възможността да се докосна заедно с тях, беше едно съвсем различно амплоа за мен и ме научи на много различни неща. Честно казано аз много съжалявам, че така се случиха нещата, но животът понякога поднася неща, които никой не очаква.
А Християна Дънкова подготвя ли авторски песни, които не са свързани с фестивали?
Да, очаквайте съвсем скоро!
Ще разкриеш ли поне малко?
За момента пазя в тайна. Мисля, че ще бъде нещо страхотно за един млад изпълнител като мен. Надявам се до края на годината да бъде факт. За момента не искам да издавам подробности. Искам когато излезе, ефектът да бъде пълен.
А за песента за „Златният Орфей” предвиден ли е видео клип?
За момента не сме мислили да правим клип. Дай боже в края на месеца на фестивала всичко да бъде наред, а оттам нататък ще мислим дали да правим клип или не.
За момента мисълта ми за тази песен стига до фестивала. Ако има шанс да бъде реализиран клип, той ще бъде направен.
С образованието приключи ли вече?
Мога да се похваля, че вече имам диплома. Да тя все още не е в мен, но съм завършен бакалавър по специалността „Поп и джаз пеене” в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.
Мислила ли си за магистратура?
Мислила съм, но да не е тясно свързана с пеене. Мисля да е нещо, което да ми дава малко по-широк спектър на виждане на нещата като PR, реклама, журналистика или нещо такова.
Това означава ли, че музиката ще бъде нещо като странично занимание? 
О, не. Такъв вариант няма. Музиката е на първо място и винаги ще бъде.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика