Начало >Добруджа >Общество

Христо Христов алармира за огромна манипулация в част от учебниците по История за 10-и клас за представянето на комунизма

21.06.2019 г. 11:01:36 ч.
/
Христо Христов алармира за огромна манипулация в част от учебниците по История за 10-и клас за представянето на комунизма
Писмо до просветния министър, във връзка с премълчани събития в новите учебници по история за 10-и клас, са изпратили журналистът Христо Христов и историкът проф. Евелина Келбечева. В ефира на радио „Добруджа” Христов припомни, че на базата на новата учебна програма, комунистическият режим трябваше от тази есен да се изучава в самостоятелен раздел. Ние се надявахме, че с новите знания и термини, ще се получи една обективна представа за този период. Досега цялата тази тематика преминаваше само в един урок, като събития след Втората световна война, каза журналистът, като  сподели, че е получил сигнали от учители за това как е представен периода на комунизма в новите учебници за десетокласниците. Според преподавателите, в представените им за оценка проекти на учебници, много събития от този период са спестени или изкривени по начин, който не дава реална представа за случилото се в периода 1944-1989 г..
Получила се е огромна манипулация в част от учебниците, коментира Христов. Издателствата, участвали в конкурса за нови книги, са „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”, „Просвета” и „Рива”. Последните две са се справили доста по-добре от останалите, но и там има някои важни пропуски, смята Христов. По думите му никъде в проектите на учебниците не посочено описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава. С изключение на учебника на издателство "Рива", никъде са отбелязани трите фалита при управлението на Тодор Живков, никъде не са посочени дълговете, които управлението на БКП завещава, спестен е броят на жертвите на терора в първите месеци след 9 септември 1944 г., както и репресиите срещу църквата. Пропуски има и при информацията за лагера в Белене. За сметка на това в някои учебници децата ще четат, че "Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението".
Съвсем скоро новите учебни програми по предмета "История и цивилизации" за 10-и клас, предстои да бъдат одобрени от просветния министър Красимир Вълчев, преди да бъдат отпечатани в необходимите тиражи за училищата.
Според Христов, Министърът на образованието е поставен пред една много деликатна ситуация. Той трябва да одобри или да спре тези учебници. Той ни каза, че на базата на становищата на колегите му в МОН, ще поиска от издателствата да направят корекции на най-фрапиращите пропуски, но за нас това не е достатъчно, коментира още журналистът.
Тази манипулация, която се е получила в част от учебниците е отговорът на това, че миналата година МОН си позволи за първи път, чрез много голям обществен и политически натиск, да приеме нова учебна програма. Тогава много хора бяхме горди с тези усилия, каза Христов. Той се надява на адекватна реакция от МОН и министър-председателят също да обърне внимание на проблема.

Коментирайте
Подобни новини
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Прогноза за времето на 4 май
Прогноза за времето на 4 май
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май



Яндекс.Метрика