ХУД.ГИМНАСТИКА: 20 гимнастички от „МИК-Гергана” ще гостуват във Виена (ВИДЕО)

03.05.2018 г. 12:09:10 ч.
/ ИА Добруджа
ХУД.ГИМНАСТИКА: 20 гимнастички от „МИК-Гергана” ще гостуват във Виена (ВИДЕО)
Състезателките по художествена гимнастика от СК „МИК-Гергана 90” С  треньор  Йовка Няголова отпътуваха за Виена по покана на Асоциацията за спорт и култура „Андромеда”и лично от Диана Христова, Заслужил майстор на спорта и национален състезател на ансамбъла на България за времето от 1976 до 1981 г., европейски шампион и бронзов медалист, която работи като треньор в спортния клуб към Асоциацията. Това не е първо участие на клуба във Виена, тъй като преди много години състезателките на Няголова са били част Световните Виенски празници в продължение на един месец. Тогава клуб „МИК-Гергана” е бил представен от три гимнастички - Марияна Николова, Жени Иванова и Камелия Стефанова. Марияна Николова дори е била поканена за кратко да се състезава за клуб „Андромеда” и да бъде треньор там.
По-голямата част от  децата, които сега пътуват до Виена за първи път ще напуснат пределите на България и вълнението за тях е огромно, разказва Йовка Няголова. Те са положили много усилия да покажат какво умеят на своите нови австрийски приятели, въпреки условията при които са принудени да се подготвят.
Треньорката подема болната тема за липса на килим и за това, как децата тренират върху тартана в залата за лека атлетика в СК Добротица.
Да влезем във волейболната зала за нас е голям лукс и привилегия, признава Йовка Няголова. Многократно са изпращани сигнали и писма до различни институция в период от 6 години – до Президента, до Министъра на младежта и спорта Красен Кралев, до Президента на БФ Художествена гимнастика Илиана Раева, до Община Добрич, че дори до Омбудсмана на България, но ….В Добрич има два килима, като единият е навит на руло в зала Добротица, а другият се ползва в зала Русалка от другия добрички клуб по художествена гимнастика.
Плачевно е, че децата в Добрич нямат елементарни условия да тренират художествена гимнастика, независимо, че в Спортното училища са записани и се обучават 20 гимнастички, които тренират с голямо желание и голям хъс, казва Няголова.
Художествената гимнастика е елитен спорт за България и въпреки подкрепата от Илияна Раева и от спортния министър, все още няма никакво решение, а има само едно обещание и то е салонът на закритото вече училище „Дора Габе” да бъде предоставен за художествена гимнастика и там именно да бъде поставен единият килим, а всяко добричко дете, което има желание да тренира, да може да го направи именно там.  
С това пътуване до Виена ние все още съумяваме да мотивираме и да задържим момичетата да останат при нас и да продължат да тренират, допълва тя. Естествено липсата на добри условия не дава възможност на състезателките да покажат своите качества. Иначе клубът участва на всички състезания, които организира БФ Художествена гимнастика. След като ни бъдат създадени условия за тренировка, мисля, че момичетата ще бъдат много по-спокойни.
Очакват ни много хубави празници във Виена, връща се Йовка Няголова на предстоящото пътуване до Австрия. На 5 май ще се проведе съвместното състезание между двата клуба, като в него ще се включат деца от 11 националности, трениращи художествена гимнастика в клуб „Андромеда”. Предвидена е и съвместна тренировка, както и посещение на Американското училище във Виена, където ще има празничен обяд и съвместна разходка из Виена на всички състезателки и техните треньори и ръководители.
Добричката група включва 20 гимнастички, като са представени всичките възрасти от най-малките до жени, както и ансамбъл. Големите момичета ще изиграят по четири съчетания. За да уважат домакините добричките момичета са подготвили поздрав с ленти на музиката на Виенски валс. Девойките старша възраст – ансамбъл ще представят съчетание с обръчи, с бухалки, а най-малките гимнастички ще изиграят съчетание без уред.
 
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ЕГ, ПМГ и СУ „Славейков” са шампионите в трите възрастови групи на ученическите игри в Добрич (ВИДЕО)
ЕГ, ПМГ и СУ „Славейков” са шампионите в трите възрастови групи на ученическите игри в Добрич (ВИДЕО)
ВОЛЕЙБОЛ: Ясни са съперниците на Добруджа 07 в допълнителния квалификационен турнир U16
ВОЛЕЙБОЛ: Ясни са съперниците на Добруджа 07 в допълнителния квалификационен турнир U16
50-о Държавно първенство по тенис на маса за ветерани ще се проведе в Албена
50-о Държавно първенство по тенис на маса за ветерани ще се проведе в Албена
ФУТБОЛ: „Марек” сложи край на мечтите на „Добруджа” за А група
ФУТБОЛ: „Марек” сложи край на мечтите на „Добруджа” за А група



Яндекс.Метрика