„И-ва-нов - off, off, off", викат хиляди под прозорците на КЕВР

29.07.2015 г. 12:17:17 ч.
/
„И-ва-нов - off, off, off", викат хиляди под прозорците на КЕВР
Хиляди протестиращи - представители на синдикатите и на работодателите, се събраха в пространството на "Триъгълника на властта" - площада между сградите на Министерския съвет, Бившия партиен дом и на президентството.
Те изразяват недоволството си от намерението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишаване цената на тока за индустриални цели.
Припомняме, от първи август предстои увеличаване на ценовата добавка „Отговорност към обществото" и съответно на цената на тока за индустрията с 20 на сто. По този повод четирите работодателски организации, подкрепени от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа", организират днес национален протест.
Той ще се проведе в цялата страна, като сред акцентите му е и спиране на производствените мощности, което да има сериозно отражение върху ЕСО - Електроенергийния системен оператор.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев изтъкна пред хилядната маса, че „работодатели и синдикати са тук заедно, за да заявят искането си сметките им да не бъдат надписвани".
Той подчерта, че консумацията на електроенергия у нас е от порядъка на 32-33 млн. мегават часа годишно. По думите му, в България почти половината от енергията, която се произвежда, се продава на преференциални, а не на пазарни цени.
Ценовата надбавка от 40 лева, която КЕВР иска да сложи, не е пазарна величина, а се определя от КЕВР с цел да покрие дупката между пазарната цена и защитените преференциални цени на американските централи.
Той бе категоричен, че всяко домакинство в България плаща една средна работна заплата годишно за кражби, разхищение за този "пладнешки грабеж".
Именно по тази причина днес синдикатите и работодателите буквално се изсипват в столицата, за да поискат да бъде сложен край на кражбата.
Протестиращите заявиха ясно позицията си, че са тук не за да свалят правителства, а за да помогнат и да се намерят аргументи, с които да убедят КЕВР да не повишава цените на тока. Това може да се случи само чрез реформи. Именно затова събралото се множество скандира гръмко: "Реформи! Реформи!".
Сред издигнатите плакати се отличава призивът: "Да на реформите, не на кражбите", както и: "Не убивайте българските работещи предприятия".
Протестиращите настояват да бъдат променени договорите с американските централи. След кратките слова протестиращите се насочиха към сградата на КЕВР. Под прозорците на комисията служители и работници поиска оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов. 
Снимка:kanal3.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Президентът Радев разговаря с президента на Косово Вьоса Османи
Президентът Радев разговаря с президента на Косово Вьоса Османи
Тир се вряза в къща във врачанското село Баница
Тир се вряза в къща във врачанското село Баница
Български духовници са на визита в Истанбул
Български духовници са на визита в Истанбул
Радев: Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа
Радев: Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа



Яндекс.Метрика