Икона и кисело мляко ще подари Борисов на папата

04.05.2019 г. 16:52:52 ч.
/
Икона и кисело мляко ще подари Борисов на папата
Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск. Премиерът ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на
летище София на 5 май, съобщават от правителствената информационна служба.
Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието дело главата на Римокаторическата църква отбеляза и в специалното си видео обръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас. Лентата, символизираща епископската власт – омофорът, който премиерът ще дари на папа Франциск е богато украсен - в краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част са образите на Свети Петър и Свети
Павел. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.
Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко - "продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина", се отбелязва в прессъобщението.
От вчера правителствената пресслужба отбелязва ролята и мястото на премиера Борисов около визитата на папата. Вчера в съобщение беше отбелязано, че министър-председателят Бойко Борисов първи ще приветства папа Франциск с добре дошъл в България. А днес в друга изпратена до медиите информация се посочи, че папа Франциск ще бъде и изпратен лично от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта. Впоследствие беше съобщено и какви подаръци е приготвил министър-председателят.
Всичко, което трябва да знаете за:
Папата в България (19)Борисов пък днес обяви още: "Има един факт - когато папата отиде в една държава, целият свят се съсредоточава в тази държава, да види защо точно там е отишъл. Факт е, че той ще бъде в България и Северна Македония. Това ви отговаря на въпроса защо се мъчихме толкова да подпишем договора за добросъседство. Тези усилия, които положих аз, дори да изглежда като самохвалство, бяха оценени от папата".
Папска свита е съставена от 35 души - най-висши представители на Светия Престол, съобщиха от правителствената информационна служба. Отбелязва се, че нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Министър Коритарова: Състоянието на пътищата у нас е незадоволително
Министър Коритарова: Състоянието на пътищата у нас е незадоволително
Втори ден от сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в София
Втори ден от сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в София
Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на изборите
Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на изборите
Министър: Технически проблеми с машините за гласуване няма да има
Министър: Технически проблеми с машините за гласуване няма да има



Яндекс.Метрика