Инж. Петър Калчев: До 5 години ВиК ще има 100 % воден резерв

10.06.2015 г. 14:23:45 ч.
/
Инж. Петър Калчев: До 5 години ВиК ще има 100 % воден резерв
Инж. Петър Калчев пое управлението на В и К – Добрич в началото на месец март.  Голямата цел, която той си постави при оглавяването на водното дружество, беше да изведе фирмата до положителни резултати още след първото тримесечие на своето управление. Инж. Калчев призна, че ще насочи усилията си към оптимизиране на разходите на В и К, предоговаряне на натрупаните задължения и поетапното им издължаване.
Точно три месеца след началото на своето управление инж. Петър Калчев гостува в студиото на радио „Добруджа” за равносметка на набелязаните цели и изпълнените задачи през този период.

 
Инж. Калчев, през тези три месеца управление, какво от всичко, което бяхте земислили, се случи?
Всичко, което съм запланувал в програмата от спешни мерки, е почти изпълнено. Структурата е променена. Частта за намаляване на разходите за горива е реализирана. Наполовина е реализирана и частта за намаляване на разхода за ел. енергия. В ход са и всички предвидени реконструкции и до края на този месец ще се случат изцяло.
Дореализираме програмата за намаляване на разхода на ел. енергия и след това започваме и програмата за намаляване на разхода на вода, което сме планирали до края на тази година, а именно – да го намалим със 7%.
 
Ако може, да разясните едно по едно. Какво се случи със структурата на В и К?
Структурата така е променена, за да може всяко едно действие да води до лична отговорност. Да няма обща отговорност и всеки да има конкретен и единствен ръководител. Да има отчет на всяка една свършена работа. И за всеки вид дейност има ревизор. Той прави проверките и докладва лично на управителя. Когато сведем заповедите, плановете и графиците за изпълнение, трябва да има и обратна информация и оценка. До 30 юни е периодът за атестация на целия персонал. Всеки ще си получи атестацията, ще му бъде преразгледан договора, заплащането и, ако трябва, да се променят ангажиментите, договора и заплащането или направо да се прекрати.
 
Все още няма сменени хора, така ли?
Има сменени, но това не е целта на тази програма. Целта е да се накарат хората да работят, да се отчитат и да отговарят. Защото работа без хора няма как да стане. Нямаме и много голям избор на кадри. Изводът е, че трябва наличните хора да се научат и да се накарат да вършат работата по-добре. Чувствително повече работа изисквам да се върши.
 
По линия на намаляване на загубата на вода. Замислили сте нещо грандиозно - да не идва водата до Добрич от Шабла…
Това е с цел намаляване на разходите за ел. енергия. Целта е да се минимизира доставката на вода от система Шабла, а това включва водоизточниците в Шабла и района на „Македонка”, да бъде не повече от 1000 куб. м. на денонощие. За сведение, до сега бяха 16-17 000 куб.м. Тъй като разходният коефициент там е 2,2 до 2,5 киловата/куб.м. Целта е да се реализират около 30 % икономии на ел.енергия, като се разкрият, възстановят, реконструират водоизточници в района на Добрич и по-близки, така че разходният коефициент да бъде не повече от 1,1. В изпълнение на тая програма първо проучихме всички водоизточници на територията на града, които не са собственост на В и К, но са действащи. За съжаление, се оказа, че те имат много високо съдържание на нитрати и са негодни. Те са на различни предприятия. Затова се насочихме към разкриване на собствените резерви. Първо, няма да плащаме наем и второ – водоизточниците ще са качествени. И така се насочихме към разкриване на отдавна изоставени водоизточници и съоръжения в района на Минково, на Плачидол, на Батово и на Оброчище. Оказа се, че тези количества, които търсим, могат да се разкрият и започнахме да възстановяваме сондажни кладенци, изоставени водопроводи, реконструираме помпените станции, така че да могат да поемат тези увеличени количества, ел.мрежа, захранване, трафомашини и т.н. Реконструираме водопроводи като този на Батово. Строим всички необходими съоръжения. Към момента на 50 % задачата е решена. Останалите действия са възложени и се работи по тях.
 
От тези водоизточници ще се снабдява Добрич. А какво ще стане с магистралния водопровод?
Всички възможности, които има магистралният водопровод, ще бъдат резервни. Т.е. те работят, но на много занижени параметри, за да водоснабдяват всички отклонения от системата по различните села и крайбрежието. Когато има нужда, имаме някакъв проблем, авария или нещо друго, винаги можем да натиснем бутоните и да подадем вода. По този начин имаме вече 30 % резерв. Нещо, което никога не е било. Обикновено не е достигала водата, а сега имаме 30% резерв.
Следващата стъпка е вече т.нар, „средно-срочна програма” и първата част е намаляване на загубите на вода. Чрез намаляване на тези загуби, сега са около 80%, реално ще се спестяват пари. Защото в нашата вода има много пари. Планът е на първо време да ги снижим до 7% до края на годината. И заедно с намаляването на загубите на вода и по-ефективно използване на паричния ресурс, ще получим възможност да оставим и някой от тези, по-горе изброени водоизточници в резерв. Като целта е до края на годината да имаме не 30%, а 50% резерв.
Следва и дългосрочната програма от 3 до 5 години – да направим така, че да имаме 100 % резерв.
В момента, в който успеем да водоснабдим Добруджа от язовир „Цонево”, ще имаме и 100%. Но това е в дългосрочната програма. Което ще рече – до не повече от 5 години.
По проекта за яз. „Цонево” тази година предстои да се направят прединвестиционните проучвания, проектиране, стартиране и реализация. До края на годината има финансиране да се направят само прединвестиционните проучвания.
 
С доставчика на ел. енергия какво правите? Имате ли задължения?
Имаме процедура за избор на нов доставчик. Обществена поръчка. Имаме предприети действия да се разплатим със старите задължения. С Енерго-Про, на които плащаме пренос, вече почти сме изготвили споразумение в рамките на 12 месеца да издължим натрупани стари задължения. Като пък същевременно те се задължават да ни изкупят електропроводи, които по закон отдавна трябваше да са изкупени.
 
Във връзка с промяната на цената на тока от 1-ви юли, можем ли да очакваме промяна на цената на водата?
Не. Първо, промяната на цената на тока ще бъде малка, тя още не е утвърдена колко ще бъде. Второ, по какъв начин и в какъв процент ще ни влияе. Предполага се, че ако е 3% увеличението на нас ще ни влияе 1,2-1,3%. А пък за това, което преди малко говорих, говорим за резерви, които може би представляват 15% от нашите приходи. По-добре да си насочим усилията там, отколкото да ходим на варианта да подменим цената с 1%.
 
Когато си говорихме с Вас преди 2 месеца, новината, която произлезе от интервюто, бе, че създавате спешно звено за бързо реагиране за оставените дупки след аварии. Прилагате ли вече този нов метод?
Такова звено е създадено и оборудвано. Целта на това звено е да не допуска да се натрупва този голям брой дупки, недобре обработени и тъй като през по-голямата част от годината е лошо времето, не е подходящо за асфалтиране, затова сме потърсили такава технология с ускорено втвърдяващ бетон. Да се подготви основата и да се остави само два сантиметра слой отгоре за асфалтиране в летните периоди. По този начин могат да се обработват авариите през дъждовно, лошо, зимно и всякакво време. За да премахнем тази гледка, която много хора сигурно отдавна са намразили. Купища разпилян чакъл по кръстовищата. Доста едър чакъл, който е много опасен. Опасен е и за водопровода, тъй като при преминаване на автомобили се получават вибрации и много често аварията излиза и след това. С времето сигурно ще успеем да балансираме броя на нововъзникващите аварии с броя на отстранените. Очевидно е обаче, че сега има натрупани доста голямо количество, които е необходимо „залпово” да се възстановят и след това по тази технология да поддържаме, да няма нови и да се натрупат.
 
Може ли по начало да се намали броят на авариите? Говорихте за такова намаление и за по-кратък период на спиране на водата.
Може. Точно това е целта на програмата за намаляване на загубите на вода. Основна линия е да се зонира града. Различни зони с различно налягане. Целта е да се понижи налягането в основната улична мрежа, по този начин и загубите, и авариите. Високите сгради да се водоснабдяват като налягането се повишава с хидрофори. От тук чувствително следва да се намали и броят на авариите. Нещата са комплексни и са взаимосвързани.
 
Вярно ли е, че през първите три месеца дружеството е на печалба?
Да, така е –  40 хиляди лева. Което за нас е много малко, но е факт.
 
Съотнесено към задълженията?
Е, там е огромна разликата.
 
Остават ли около 30 млн. лв.? Колко са Ви задълженията сега?
Това не мога да го кажа.
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика