Начало >Добруджа >Общество

Инж. Радушев отечете по-добри резултати, откакто е поел ВиК Добрич (ВИДЕО)

21.07.2017 г. 12:46:16 ч.
/
Инж. Радушев отечете по-добри резултати, откакто е поел ВиК Добрич (ВИДЕО)
Повишена събираемост, понижена консумация на електроенергия и по-малко количество вода, подавана към Добрич. Това е резултатът от мерките, предприети от екипа на ВиК Добрич, ръководен от инж. Димитър Радушев. Директорът е описал постигнатото в писмо до министъра на регионалното развитие по повод питането, поставено от депутата от БСП Красимир Янков.
В студиото на МГ „Добруджа” инж. Радушев заяви, че събираемостта е повишена с 10%, което е постигнато чрез бонусна система за инкасаторите. Повишено и фактурирането. Събираемостта ни в момента е 106%. Това се дължи на база на фактурираните за месеца суми, плюс събираемост от предходни периоди, каза още ВиК шефът. С 5 % е намалена консумацията на електроенергия. Това е направено с подбор на подходящи помпени агрегати с по-нисък разходен коефициент. Скъпо е струвал ремонтът на множеството помпени агрегати, които са стояли в складовете, дълго време неотремонтирани. 
Финансовото състоянието на ВиК Добрич не е цветущо. Предприятието се движи в една спирала на загуби. При предходното ми управление, го оставих на 2 млн. лева генерирани заеми годишно, намерих го на 5 млн. Оставих град Добрич с консумация 46 хиляди кубика на денонощие, заварих го на 55 хиляди, каза инж. Радушев. Той обяснява това с намалялата аварийна дейност. Сами преценете колко често са ви спирали водата през предишните две години, за да отстраняват аварии и колко се отстраняват в момента. Гражданите искат да имат вода и това е причината да се занимаваме основно с отстраняване на аварии, каза инж. Радушев. Той отбеляза, че това е довело до намаляване с 12% на подаваната към града вода. Едновременно се стараем да изолираме зони с високо строителство, за да се намали налягането в тези зони и съответно загубите.  Хидравлични изчисления показват, че има зони, в които не по-малко от 10 литра в сек. могат да бъдат икономисани. Една от тези зони са високите блокове в квартал Югоизток. Ако те се отделят и се захранват от съседен водопровод, може да се намали налягането с две атмосфери. По този начин ще се спестяват по 860 кубика на денонощие. Подобно нещо може да се направи и в Промишлената зона, каза още водният шеф. Той подчерта, че базирайки се на зонирането, са заложени дейта логери на входа и изхода на всяка една зона. 24 часа в денонощието се наблюдава движението на водните потоци и налягането в съответните зони, на база на което са открити множество аварии и крадци. За някои от случаите все още се събират доказателства. Има около 30 души, на които вече са съставени актове за над 53 хиляди лева.
Вече са установени контакти с фирмите, които ще работят по водния цикъл в Добрич. Обсъдени са плановете за работа на изпълнителите. Ще има множество планови действия на ВиК, които ще предшестват изкупните дейности. Целта е да се монтират спирателни кранове, за да може при самата работа, да се спира водата в цялата зона.
31 милиона лева са задълженията на ВиК Добрич към момента. Радушев посочи, че една година въобще не е било плащано нито на електроразпределителното дружество и на енергийни доставчик. Сега имаме съдействие от тяхна страна, след като дойдоха на място да се запознаят с финансовото състояние на ВиК. Те се убедиха, че е не е тенденциозно неплащането към тях и предстои подписване на споразумение за разсрочване на задълженията, каза още ВиК шефът. Той е категоричен, че не може да говори за намаление на цената на водата. По думите му подобна стъпка е невъзможна, при положение, че дружеството ще приключи годината с около 5,6 млн. лева загуби. Освен това бизнес планът не е одобрен за трети пореден път.Причината е, че няма издадени разрешителни за водоползване, в основата на което са  неплатени такси за 9,7 млн. лева към Басейнова дирекция. Затова и има отказ от страна на Министерството на финансите за сключването на някакъв споразумителен план. Инж. Радушев обаче благодари за разбирането от страна на МРРБ, с чиято помощ се правят опити да се разреши проблемът.
Радушев разкри, че прокуратурата е започнала проверка за извършени злоупотреби в дружеството. Полицията изиска от нас конкретни документи, при които се натъкнахме  на неща, които преди това не бяха толкова видими, заяви инж. Радушев. Той е подал два сигнала в прокуратурата срещу  бившия управител инж. Петър Калчев. Единият е за закупени автомобил, сред които луксозен джип, а другият -  за строеж на помпени станции и ремонти към тях. Едната е с европейски средства, за което вероятно и ОЛАФ ще ни погне, каза директорът на ВиК – Добрич. Той уточни, че в момента екип от дружеството събира доказателства, които да бъдат предадени на органите.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Прогноза за времето на 4 май
Прогноза за времето на 4 май
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май



Яндекс.Метрика