Начало >Добруджа >Общество

Йордан Апостолов: Намаляването на субсидиите ще засегне малките партии

08.07.2019 г. 11:08:14 ч.
/
Йордан Апостолов: Намаляването на субсидиите ще засегне малките партии
Субсидия от 1 лев, означава за големите партии, бизнесмените да се отчитат чрез обществени поръчки, чрез раздаване на лицензи и разрешителни режими - всичко това, до което една малка партия няма достъп. Това коментира в ефира на радио „Добруджа” народният представител от Обединени патриоти Йордан Апостолов. Той припомни, че само депутатите на НФСБ и на ВМРО са гласували  „въздържал се” при поправката на Закона държавния бюджет.
Той посочи, че не са гласували „против” по няколко причини. Наистина по този казус трябваше да се води сериозен дебат. При срещите, които се проведоха в Министерски съвет, ние сме заявили желание субсидии да бъдат намалени. В последствие премиерът отново промени своята позиция. Седмица по-късно, на изненадващ брифинг колегите от ГЕРБ го вкараха като извънредна точка, в нарушение на правилата на парламента. Т.е. внасянето му бе незаконно, но въпреки това по внушение и заповед на лидера на ГЕРБ, това бе гласувано сякаш напук от ГЕРБ. Никой не казва, че субсидиите не трябва да намалят. Щом големите партии държат пари в сметките си и издържат телевизии с тях, означава, че тази субсидия е голяма, коментира народният представител.  Той смята, че орязването на субсидиите засяга най-вече малките партии, които нямат досег с властта и представители в управлението.
Всички дават като модел Германия, където субсидията е 1 евро. Това не е така. Субсидията е 17 евро, като това става чрез три фондации.  За да води нормален политически живот, всяка партия би следвало да получава средства от държавата, за да издържа своята дейност. Това само с членски внос не може да стане. Видяхте в САЩ, за предизборна реч на Тръмп, хората бяха платили по 50 долара, за да я слушат. Кой в България ще плати парти за да слуша политическа реч на партиен лидер. Ние просто сме на различно ниво като демокрация от останалите страни, коментира още Апостолов.
Относно приетите на първо четене промени в закона за ветеринарномедицинската дейност, касаещи домашните любимци, депутатът изрази мнение, че внесените поправки са прибързани, защото се очаква през есента да бъде гласуван изцяло нов закон, който е съобразен със законодателствата на  Франция и Германия.
Апостолов даде за пример Германия, където законът за кучетата е обсъждан в продължение на 9 години, преди да бъде приет. Представен е през 1994 г., а е в сила от 2003 г. Там е забранено внасянето на опасни породи кучета. Наказанието за внесена такава порода кучета е 3 години затвор. Там, за да разхождаш кучето си,  трябва да си изкарал тримесечен  курс и да си получил свидетелство за това. При непредставяне на това свидетелство ти се налага глоба от 2000 евро. Това е простичкият немски закон, посочи Апостолов. Той отбеляза, че няма понятие за агресивност. Всяко едно куче може да бъде агресивно, дори и най-малкото. Затова и Апостолов смята, че тази норма не е правилна и е изразил мнението си на заседанието на парламентарната комисия по земеделие.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“



Яндекс.Метрика