Ирина Бокова обеща диалог за реформата на ООН

13.04.2016 г. 09:14:19 ч.
/
Ирина Бокова обеща диалог за реформата на ООН
Повече жени на висши позиции в ООН и диалог за прокарване на реформа в организацията обеща българският кандидат за генерален секретар на организацията Ирина Бокова пред държавите членки. Във вторник стартира първият в историята на международната институция процес на  "неформални дискусии" с кандидатите за високата позиция. Преди Бокова бе изслушан външният министър на Черна гора Игор Лукшич, а след нея бе редът на бившия португалски премиер Антонио Гутиереш.
В уводното си изявление Бокова подчерта, че идва от България, държава, която се е справила в историята си с много предизвикателства. "Зная какво е да се приеме нова конституция, зная какво е да се проведе демократичен преход", посочи Бокова. Тя се изказа на няколко от официалните езици на организацията, сред които френски, английски и испански и демонстрира компетентност и запознатост с всички поставени теми.
Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО, бе лаконична по повечето от най-спорните въпроси от дневния ред на организацията, особено тези за реформата на институциите. Тя наблегна на приоритета си през XXI век най-сетне да се постигне равноправие на половете и да се прекрати насилието над жени, което е пречка пред постигането на устойчив мир. Тя обеща по-голямо равновесие на половете на длъжностите в секретариата на ООН, ако бъде избрана. Бокова често даваше пример с опита си в ЮНЕСКО, където по думите й през последните години балансът между половете е значително подобрен.
Бокова отговори концептуално на десетки въпроси от различните регионални групи.
Алжир от името на Движението на необвързаните попита как ще подобри небалансирания състав на секретариата. Бокова отговори, че в ЮНЕСКО до няколко месеца 83% от членовете на организацията ще бъдат представени в секретариата благодарение на нейните усилия. Тя е въвела и специална програма за назначаване на млади кадри на по-слабо представените държави. "Човешкият талант е навсякъде и във всяка страна можем да намерим талантливи хора", посочи Бокова. Китай също постави въпроса за географския дисбаланс и "монопола на някои държави" в системата на ООН.
Бокова подчерта още, че ще работи в близко сътрудничество с всички регионални групи в ООН, но и ще подпомага диалога между тях за постигане на общи решения. Ще развие и партньорствата с бизнеса, като няма да разчита само на изливане на пари от корпоративния сектор, но и на иновативни решения. Бокова подчерта, че ще работи и по някои от приоритетите на Африканския съюз, посочени в Дневния ред за 2063 г.
Европейският съюз постави въпроса за бежанската криза, като Бокова наблегна на образованието и социалното включване по отношение на бежанците. "Важно е как образоваме младите, как развиваме критичното им мислене. Ако един бежанец си намери работа, той вече не е бежанец", каза Бокова.
Снимка:img.big5.bg
Източник:mediana.bg

Коментирайте
Подобни новини
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек
Путин пристигна на посещение в Китай
Путин пристигна на посещение в Китай
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо



Яндекс.Метрика