IT специалисти ще работят безвъзмездно за подобряване на системите в здравеопазването

30.03.2020 г. 16:31:33 ч.
/
IT специалисти ще работят безвъзмездно за подобряване на системите в здравеопазването
Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АIBEST) ще предостави безвъзмездно на българското правителство висококвалифицирани програмисти, специалисти в сферата на киберсигурността и ръководители на проекти, за да подпомогнат за бързото изграждане на националната здравна информационна система. Фирмите, обединени в AIBEST, ще предоставят 15 000 човекочаса за работа по критични и ключови електронни системи на държавната администрация, както и за ad-hoc разработка на приложения, необходими по време на извънредното положение и в периода на възстановяване. 
„Стартираме инициатива да подарим на държавата поне 15 000 часа труд на специалисти от нашата организация, с цел тези часове да се използват за подобряване на системата на здравеопазването. Целта ни е да покажем, че трябва да си помагаме и свободният ресурс да бъде в полза на обществото. Подобно на други индустрии и компаниите от сектора на технологиите и бизнес услугите вече се сблъскват с последиците от COVID-19 пандемията. В този момент обаче е жизненоважно за икономиката на страната и за възтановяването и развитието й след това да намерим ефективен начин да работим заедно за справяне с кризата. Заради това собствениците и мениджърите на нашите компании смятаме, че наша отговорност към обществото е, не само да запазим възможно най-много работни места, но и да подкрепим институциите и Националния оперативен щаб като предоставим безвъзмездно наличния си свободен ресурс за справяне с кризата причинена от COVID-19,” каза Илия Кръстев, председател на АIBEST.
 
“Ентусиазмът на членовете ни беше страхотен. Реално в рамките на 24 часа получихме съгласие на повечето фирми за тази инициатива,“ допълни Ивайло Славов, член на борда на AIBEST. 
„Виждаме, че държавата е в тежко положение. Концентрирани сме в износ на продукти и услуги, но сега трябва да помогнем на държавата, за може тя да помага след това. България има ИТ-специалисти на световно ниво. Сега е моментът да бъдем смислени,“ каза Пламен Цеков, член на борда на AIBEST. 
AIBEST e готова да активира в кратки срокове и интегрирана уеб-базирана информационна система, която включва информационна платформа, система за насочване, дистанционно консултиране, Q&A модул в реално време и кол-център екипи в подкрепа на Националния оперативен щаб, здравните институции и болниците.
AIBEST се ангажира да предостави на правителството анализ на трансформациите в бизнеса, публичния сектор и социалните системи, предизвикани от COVID-19 пандемията. Анализаторите на компаниите в AIBEST ще проследят, анализират и предоставят успешни практики и препоръки за промени на политики и нормативна уредба на база трасформациите в икономиката, пазара на труда, международните отношения и стратегическите за България сектори. 

Коментирайте
Подобни новини
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"



Яндекс.Метрика