Юнкер призова Косово да реши гранични въпроси с Черна гора

01.03.2018 г. 10:28:53 ч.
/
Юнкер призова Косово да реши гранични въпроси с Черна гора
редседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Косово да ратифицира споразумението за демаркация на границата и да подобри връзките си със Сърбия, предаде "Асошиейтед прес".
Косово бе последната спирка от обиколката на Западните Балкани на Юнкер, който днес в София ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с лидерите на страните от региона. Миналия месец Европейската комисия представи нова стратегия за Западните Балкани, която дава перспектива за еврочленство до 2025 г. най-вече за Сърбия и Черна гора, ако изпълнят определени условия.
По време на обиколката Юнкер е придружаван от върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини и от еврокомисаря за политиката за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

За ЕС граничното споразумение е предварително условие, за да могат гражданите на Косово да пътуват свободно в Шенген, отбелязва "Асошиейтед прес".
"Най-основният въпрос е ратификацията на граничната демаркация с Черна гора", посочи Юнкер. "Това е съществен въпрос, той е важен, защото е свързан с визовата либерализация", допълни председателят на еврокомисията.Опозиционните партии твърдят, че Косово губи територия според споразумението от 2015 г., макар предишните правителства и международни експерти да не са на това мнение.
В сряда депутатите в косовския парламент отново не успяха да гласуват за граничното споразумение, тъй като не се събра необходимото мнозинство от две трети за ратифицирането му. Черна гора, която е одобрила сделката, признава обявената през 2008 г. независимост на Косово от Сърбия.
Юнкер подчерта също, че "връзките между Косово и Сърбия са от съществено значение" по пътя им към Европа.
В понеделник, докато беше на посещение в Сърбия, Юнкер заяви, че ЕС иска "правно обвързващо" споразумение между Прищина и Белград. Сръбският президент Александър Вучич отвърна, че призовава към компромис с Косово, чиято декларация за независимост Белград не признава.
По-рано през февруари пред "Ройтерс" Вучич каза, че Сърбия няма да подкрепи пълното признаване на независимостта на Косово в замяна на членство в ЕС и единствено постигането на компромис може да спре превръщането на въпроса за статута на Косово в "замразен конфликт" в продължение на десетилетия.
Снимка:m.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите
Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите
Русия предупреди за "болезнен" отговор, ако ЕС наложи ограничения над руски медии
Русия предупреди за "болезнен" отговор, ако ЕС наложи ограничения над руски медии
Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица
Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица



Яндекс.Метрика