Начало >Добруджа >Общество

ИЗВЪНРЕДНО: Финансовата корекция за депото е отменена (ВИДЕО)

22.02.2018 г. 14:42:28 ч.
/
ИЗВЪНРЕДНО: Финансовата корекция за депото е отменена (ВИДЕО)
Финансовата корекция за депото в Стожер е отменена, обяви кметът Йордан Йорданов на пресконференция. Днес в община Добрич е получено решението на Великотърновския административен съд. 
Административният съд във Велико Търново връща за преразглеждане 3,9 милиона от финансовата корекция на управляващия орган, което с други думи казано означава, че санкцията е премахната, обяви кметът.
Следващата инстанция е единствено Върховния административен съд. Управляващият орган има 14-дневен срок, за да обжалва решението на Великотърновския административен съд пред ВАС, където ще бъде взето окончателно решение.
"Това е невероятен успех, който коства страхотни усилия на целия ни екип. За година и половина опитахме всички възможни варианти за опрощаването на тази глоба. Не сме спирали да се борим дори и за ден. Санкцията от 4,2 милиона са средствата, които са необходими за поддържане на уличната мрежа за период от 6 години", онагледи ситуацията Йорданов.
"Финансовата корекция беше един прът в колелата за развитието на нашия град и политиката, която аз и моят екип искахме да водим. Въпреки всичко ние зададохме посоката и, макар и с по-бавни темпове, се движим напред. С това решение надеждата ни е политиката, която заложихме в началото на мандата, да върви с по-бързи темпове", каза още кметът.
"Съдът във Велико Търново се произнася във връзка с жалби на Община Добрич по няколко писма от Управляващия орган. Решението на Административния съд е от 20 февруари, като общината все още не е уведомена официално. Решението е публикувано на сайта на съда. От момента, в който двете страни – Община Добрич и Управляващият орган, бъдат уведомени официално, ще стартират сроковете за обжалване", обяви главният юрисконсулт на община Добрич Росица Маркова. 
"Решението е много подробно и обосновано, приветствам Съда, който с много голям професионализъм се е произнесъл по нашите мотиви по отношение на атакуваните Актове. Резултатът е, че се отменя като незаконосъобразен Актът, с който се налага финансова корекция в размер на 3 милиона и 890 хиляди лева по договора за строителство на регионалното депо, както и финансовата корекция в размер на 179 668 лева по договора за строителен надзор, като общата сума е в размер на над 4 милиона лева", допълни Маркова. Тя припомни, че финансовата корекция бе наложена на Община Добрич през април 2016 година. 
"Мотивите на Административния съд във Велико Търново за отмяна на корекцията са, че липсват адекватни фактически основания за налагането й. Съдът счита, че е нарушено и правото на защита на община Добрич, тъй като трябваше в изключително кратки срокове да оспорваме разнопосочни изявления на Управляващия орган", каза още главният юристконсулт на Общината.

 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика