Начало >Добруджа >Общество

Жителите на областта ползвали интернет по-рядко през 2019 г., сравнение с година по-рано

30.01.2020 г. 10:17:50 ч.
/
Жителите на областта ползвали  интернет по-рядко през 2019 г., сравнение с година по-рано
70 % от домакинствата в област Добрич имат достъп до интернет,, като е отбелязан спад от 5.2 процента спрямо предходната година.  Това показва проведено от Статистиката изследване през 2019 година. Изследването се провежда във всички държави - членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите. В област Добрич са анкетирани 108 обикновени домакинства и 218 лица на възраст 16 - 74 навършени години.
При регулярното използване на интернет от лицата в сравнение с предходната година в областта е регистрирано намаление от 8.2 процентни пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. През 2019 г. в област Добрич 56.5% от населението на възраст между 16 - 74 навършени години използва интернет, всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място. Това отрежда 24-та позиция на областта по този показател, докато на първа са жителите на област София (столица).
В област Добрич жените са по активни при редовното използване на интернет в сравнение с мъжете - съответно 58.9 и 53.7%. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 77.2% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при 29.9% от лицата с основно или по-ниско образование.
През 2019 г. 31.9% от лицата в област Добрич използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната и местната власт, като за страната те са 25.4%.
През 2019 г. делът на лицата, които пазаруват онлайн за лични цели в Североизточен район, достига 22.7%, при 21.7% за страната. 
Данните сочат, че в България през 2019 г. 75.1% от домакинствата имат интернет в домовете си.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Гимназия „М. В. Ломоносов“ изпрати абитуриентите си
Гимназия „М. В. Ломоносов“ изпрати абитуриентите си
Времето на 14 май
Времето на 14 май
Изискаха доказателства за отсъствието на кмета при внасянето на докладната за заплатата му (ВИДЕО)
Изискаха доказателства за отсъствието на кмета при внасянето на докладната за заплатата му (ВИДЕО)
„Моят град“: Ремонтът на центъра стартира с премахване на старата настилка (ВИДЕО)
„Моят град“: Ремонтът на центъра стартира с премахване на старата настилка (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика